Законопроект для “ребрендінгу” УПЦ МП в філію РПЦ схвалений комітетом ще два роки тому, – Княжицький

 

У четвер, 20 грудня, Верховна Рада може розглянути законопроект №5309 щодо перейменування Української православної церкви (Московського патріархату).

Цим документом пропонуються зміни до закону “Про свободу совісті та релігійні організації”. Вони зобов’яжуть релігійні організації називатися так, щоб вказувати повну назву свого керівного центру, якщо він розташований на території країни-агресора. Таким чином, назва УПЦ МП має містити слова “Російська православна церква”, повідомив журналістам у середу в кулуарах парламенту нардеп від фракції БПП” Олексій Гончаренко.

Спікер парламенту Андрій Парубій заявляв: якщо профільний комітет схвалить законопроект 19 грудня, в середу, то наступного дня, у четвер, парламент його розгляне.

Водночас голова Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький у коментарі “Новинарні” зазначив, що “ми його давно розглянули і підтримали. Здається, ще у 2016 році”.

На запитання, чи заплановано розгляд законопроекту Радою в четвер, Княжицький сказав: “Цього не знаю. Це справа керівників фракцій і Верховної Ради. Ми закон розглянули і підтримали. Він у залі”.

Законопроект №5309 був зареєстрований ще 26 жовтня 2016 року, його повна назва – “Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України”.

Проект реєстрували депутати Олександр Бригинець (БПП), Іван Крулько (“Батьківщина”), Ярослав Маркевич (“Самопоміч”), Ігор Бриченко, Сергій Висоцький та Ігор Лапін (“Народний фронт”).

Законопроект пропонує:

…у розділі ІІ доповнити статтю 12 частиною 7: “Релігійна організація (об’єднання), яка безпосередньо або як складова частина іншої релігійної організації (об’єднанння) входить до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала територію України, зобов’язана у своїй повній назві, зазначеній у її статуті (положенні), відображати приналежність до релігійної організації (об’єднання) за межами України, до якої вона входить (частиною якої вона є), шляхом обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації (об’єднання) з можливим додаванням слів “в Україні” та/або позначення свого місця в структурі іноземної релігійної організації”.

Також у законопроекті прописується низка характеристик “входження релігійної організації до релігійного об’єднання”. Тобто пропонуються три ознаки, за наявності однієї з яких можна буде визначити підпорядкованість релігійної організації керівному центру в Росії.

Перше – це вказівки на закордонний центр в статуті самої релігійної організації, що діє в Україні. “У статуті (положенні) релігійної організації, що діє в Україні, містяться вказівки на входження до структури релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України”.

Друге – це вказівки в статуті закордонного релігійного центру, що до нього входять релігійні організації в Україні.

Третє – входження українських представників до керівного органу в закордонному релігійному центрі.

Як передає “Укрінформ”, про цей законопроект почала відразу ж негативно висловлюватись УПЦ МП. Керуючий справами церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній апріорі назвав “антизаконними діями”  перспективу того, що ВР може зобов’язати УПЦ МП змінити назву.

“Парафіянами нашої церкви є українці, громадяни України, і церква повинна носити назву “Українська православна церква”, – зазначив Антоній.

Він додав: якщо УПЦ зобов’яжуть змінити назву, вона має намір використовувати всі законні методи.

Голова Синодального юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов при цьому “божиться”, що центр УПЦ МП знаходиться не в Москві: “Наш центр знаходиться в Києві. Згідно Грамоти, виданої Патріархом Алексієм у 1990 році, Православна Церква в Україні є самостійною і незалежною у своєму управлінні”.

“Але є одне “але” – те, про що представники Московського патріархату, мабуть, не захотіли згадувати. Відповідно до норм законопроекту №5309, УПЦ МП цілком підпадає під категорію релігійної організації, керівний центр якої знаходиться в країні-агресорі і його представники входять до керівного органу – Синоду РПЦ, а Росію, згідно з українським законом, прийнятим рік тому, визнано «державою-агресором». І це не просто слова.
По першому пункту – у статуті УПЦ, Розділ I, пункт 5 вказано, що УПЦ є самокерованою частиною РПЦ та по третьому пункту – у статуті РПЦ, Глава V, пункт 4 підкреслюється, що митрополит Київський є постійним членом Священного Синоду РПЦ.
По другому пункту – питання. Адже у тому ж таки статуті РПЦ, Глава X, пункт 1 та 4зазначається, що УПЦ є самокерованою з правами широкої автономії, а центр управління УПЦ знаходиться в Києві. Утім, конкретика стосовно місце знаходження “центру” з’явилася нещодавно – після внесення низки поправок до статуту Руської Православної Церкви на Архієрейському Соборі РПЦ 30 листопада 2017 року. В старому ж статуті РПЦ (редакція 2008 і 2011 років), Глава VIII, пункта 17 – ні слуху ні духу про Київ як “центр управління” УПЦ МП: “Українська Православна Церква є самокерованою з правами широкої автономії. У своєму житті і діяльності вона керується Томосом Патріарха Московського і всієї Русі 1990 року і Статутом Української Православної Церкви, який затверджується її Предстоятелем та схвалюється Патріархом Московським і всієї Русі”, – пише “Укрінформ”.

Як відомо, питання щодо перейменування УПЦ МП, яка де-факто є екзархатом РПЦ, постало після Об’єднавчого собору УПЦ УП, УАПЦ за участі групи архієреїв та священиків УПЦ МП, де було утворено Православну церкву України. Вселенський патріарх Варфоломій визнав її канонічною та надасть томос про автокефалію 6 січня. Через це в Україні не може бути двох митрополитів Київських.

Читайте також:
Онуфрій втратив титул “митрополит Київський”

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна