Верховний Суд дозволив УПЦ МП не вказувати в назві зв’язок з РПЦ

 

Верховний Суд України дозволив УПЦ Московського патріархату зберегти свою самоназву – “Київська митрополія Української православної церкви“.

Про це йдеться в постанові палати суддів Касаційного адмінсуду ВСУ від 11 грудня.

Таким чином, ВСУ погодився з позицією попередніх інстанцій та залишив без задоволення касаційну скаргу Мінкульту про перейменування УПЦ МП, яка повинна була вказати в своїй назві на приналежність до Російської православної церкви.

“Колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, які встановили, що реєстраційним органам заборонені будь-які дії щодо внесення відомостей до ЄДР про Київську митрополію УПЦ та її структурні релігійні організації до вирішення цього спору по суті”, – йдеться в документі.

Як повідомляла “Новинарня“, 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, у якому зобов’язала релігійні організації вказувати у своїй повній назві належність релігійної організації до керівного центру, якщо він перебуває за межами України – на території держави, яка здійснила військову агресію проти України або окупувала частину її території.
Мінкульт визначив список церков, які повинні бути перейменовані. Серед них і УПЦ МП. ‘
Водночас в УПЦ МП заявили, що їхній центр – у Києві, а не в Москві, й тому перейменовуватися не будуть.
Церква подала заяву до Окружного адмінсуду Києва, який зобов’язав Мінкульт скасувати цей наказ із переліком церков, а перейменування УПЦ МП – призупинити. Суди стали на бік МП.

Варто зазначити, що Православна церква України відповідно до реєстрації також використовує абревіатуру “УПЦ”.

Читайте також:
КС відкрив провадження щодо перейменування УПЦ МП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна