Православну церкву України зареєстрували офіційно. Назва – УПЦ

Єдина помісна автокефальна Православна церква України отримала офіційну реєстрацію.

Відповідні відомості внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повідомляє “Укрінформ“.

Згідно з реєстром, ПЦУ зареєстрована 30 січня 2019 року як юридична особа під назвою “Київська митрополія Української православної церкви (Православної церкви України)“.

Місцезнаходження зареєстрованої ПЦУ − Київ, вул. Трьохсвятительська, 6 (також за цією адресою – Київська православна богословська академія, донедавна УПЦ КП, ректором якої був митрополит Епіфаній, обраний главою ПЦУ).

При цьому досі залишається зареєстрованою також відтак майже однойменна “Київська митрополія Української православної церкви” (під такою назвою в реєстрі значиться церква, яку ми звикли називати “УПЦ Московського патріархату”).

Як інформувала “Новинарня“, 15 грудня відбувся Об’єднавчий православний собор, на якому УПЦ Київського патріархату, УАПЦ й деякі архієреї і священики УПЦ Московського патріархату утворили єдину помісну Православну церкву України.

5 січня у Стамбулі, в патріаршому храмі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання Вселенським патріархом Варфоломієм томосу про автокефалію Православної церкви України. Було оприлюднено його переклад із старогрецької.
6 січня документ було передано митрополиту Київському Епіфанію під час співслужіння його та патріарха Варфоломія.

На різдвяній літургії в Софійському соборі 7 січня томос уперше показали українській громадськості, після чого грамоту тимчасово забрали до Стамбула. 9 січня томос підписали на Фанарі всі члени Синоду ВП.

Раніше, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

3 лютого відбудеться інтронізація Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Читайте також:
Сайт Вселенської патріархії вніс ПЦУ до переліку автокефальних церков

Житомирщина “перехрестилась” на Йордана: число переходів парафій до ПЦУ наблизилося до сотні

Після утворення єдиної помісної Церкви почався процес переходу до ПЦУ парафій і священиків із Московського патріархату. Але досі він гальмувався через відсутність офіційної реєстрації Помісної церкви.

За різними підрахунками, станом на 31 січня до ПЦУ по всій Україні перейшли уже щонайменше 176 парафій УПЦ МП.
Громадські активісти фіксують ці переходи на інтерактивній карті.

Читайте також:
Після переходу до ПЦУ парафіям на Буковині збережуть звичну мову богослужіння

“На інтронізації митрополита Епіфанія будуть монахи з Афону. Це легітимізація ПЦУ”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна