“Завершили оформлення”. Томос підписали всі члени синоду Вселенського патріархату

 

У середу, 9 січня, члени Священного синоду Вселенського патріархату в Стамбулі підписали томос про автокефалію Української церкви.

Про це повідомляє кореспондент ТСН Неллі Ковальська, яка передає ексклюзивні фото з церемонії підписання.

“Відтепер документ – остаточно оформлений. Впродовж кількох днів він повернеться до України”, – ідеться в повідомленні.

ОНОВЛЕНО. Набуття чинності томосом у ФБ-дописі визнав архімандрит колишньої УПЦ МП, священнослужитель, доктор богослов’я Кирило (Говорун):

Підписи Синоду ВП прокоментував також архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ Євстратій (Зоря).

“Підписи членів Синоду Вселенського Патріархату на публічній копії для України – поставлено. (Оригіналом Томосу вважається текст, записаний і підписаний у Кодексі Вселенського Патріархату, тобто зібранні актів).
Цікаво, чи московські кретивщики вже придумали наступне «пояснення» на тему «чому автокефалія – не така». «Это неправильные пчёлы и они дают неправильный мёд»?” – зазначив він у “Фейсбуці”.

Він нагадав, що 6 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій та ієрархи Константинопольської церкви співслужили з Київським митрополитом Епіфанієм та ієрархами Української церкви за Божественною літургією.

“Весь чин і порядок співслужіння підкреслював, що це є служіння двох Предстоятелів автокефальних Помісних Церков. Тобто для самого Вселенського Патріарха факт автокефалії – 6 січня вже був доконаним, справжнім і таким, що вступив у дію. І спільна Євхаристія, причастя Тіла і Крові Христових, були виявом цього.
Однак через те, що на публічній копії Томосу для України ще не було підписів членів Синоду – з‘явилися міркування, що «Томос ще не вступив у дію» (Томос як акт у Кодексі Патріархату був записаний і підписаний раніше, але грамота була виготовлена лише до 4 січня і тому члени Синоду її підписали сьогодні, 9 січня, коли зібралися на сесію).
Тож що важливіше – підписи чи Євхаристія? Що «зробило автокефалію дійсною?», якщо можна так висловитися.
Насправді це – не пусте питання і відповідь на нього стосується не лише даного випадку. Бо якщо сказати коротко, то «підписи» – це від закону, Євхаристія – від благодаті.
Тож питання стоїть глибше – Закон чи Благодать? Для мене є очевидним, що Закон є вторинним щодо Благодаті – як про це вчить і Писання.
Зрештою, Сам Господь Ісус Христос, як відомо, нічого не писав і не підписував.
(У Євангелії згадується лише один момент, коли Він щось писав пальцем на землі (Ін. 8:6). Цікаво, що цей момент якраз пов’язаний з дискусією – треба виконати Закон і побити перелюбницю камінням, чи ні?)
Тож здається очевидним, що не підписами і грамотами, а саме спільною Євхаристією двох Предстоятелів було стверджено автокефальний статус Помісної Української Церкви. А грамоти і підписи, постанови і рішення – то лише «педагог» (дітоводитель, слуга-вихователь, який супроводжує дитину, порівняйте з Гал 3:24: “Тому закон був вихователем, який вiв нас до Христа, щоб нам виправдатися вiрою”), що привів до Христа у Євхаристії, Яким все було благодаттю стверджене”, – наголосив владика Євстратій.

Нагадаємо, томос буде виставлено в соборі Святої Софії в Києві щодня з 8-ї до 18-ї години.

Як інформувала “Новинарня“, в суботу, 5 січня у Стамбулі, в патріаршому храмі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання Вселенським патріархом Варфоломієм томосу про автокефалію Православної церкви України. Було оприлюднено його переклад із старогрецької.

6 січня документ було передано митрополиту Київському Епіфанію під час співслужіння його та патріарха Варфоломія.

На різдвяній літургії в Софійському соборі 7 січня томос уперше показали українській громадськості, після чого грамоту тимчасово забрали до Стамбула, аби її підписали на Фанарі всі члени Синоду ВП.

Раніше, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна