РФ досі не почала відводити війська від східних кордонів України, – Дейнеко

 

Російська Федерація розпочала часткове виведення військ з території тимчасово окупованого Криму, проте війська біля східних кордонів України Росія ще не відводить.

Про це заявив голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко в інтерв’ю “РБК-Україна”, опублікованому в середу, 28 квітня.

“Після анонсованої заяви міністра оборони РФ Сергія Шойгу про те, що з 23 квітня вони почнуть відведення військ, дійсно, наша розвідка спостерігає, що процес цей частково розпочато… Зараз ми бачимо цей процес на території тимчасово окупованого Криму”, – повідомив він.

Дейнеко зауважив, що наразі відведення сил РФ від східного кордону у Воронезькій області так і не спостерігається.

Зокрема, залишається скупчення сил і техніки противника у військових таборах поблизу Воронежа та міста Богучар у Воронезькій області. Останній за кілька десятків кілометрів від кордону з Україною.

“Щодо тих польових таборів у Воронезькій області РФ, то ми жодного руху там наразі не бачимо”, – зазначив голова ДПСУ.

Він повідомив, що прикордонники продовжать стежити за цими процесами. На його думку, говорити про те що, Росія відведе всі свої війська від кордонів України, ще зарано.

Нагадаємо, 23 квітня міністр оборони Росії Сергій Шойгу наказав вивести частину військ із районів поблизу українського кордону, куди протягом останніх тижнів були привезені тисячі військових для “раптової перевірки”, як називає це Москва.

Шойгу заявив, що цілі навчань “були повністю досягнуті”, і війська повернуться до місць постійної дислокації до 1 травня.

Читайте також:
Путін у посланні не згадав Донбас, та попередив про “перетин червоних ліній Росії”

“Настав час для деескалації”: що сказав Байден у зверненні з приводу України і РФ

Як відомо, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігається поступове загострення. Збройні формування РФ нарощують кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, за чотири тижні квітня – вже 13.

Паралельно з цим в інформаційному полі тривало нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.
30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Представники Кремля в ці ж дні заявляли, що Росія “може стати на захист жителів Донбасу” та що “вживатиме заходів, якщо Донбас стане схожим на Сребреницю”.

Російська пропаганда натомість звинувачує Україну в ескалації і стягуванні військ до межі з ОРДЛО за підтримки США й НАТО, в обстрілах цивільної інфраструктури тощо. Центральні телеканали РФ говорять про потребу “денацифікації” та “примушення до миру” України.

Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо загострення на фронті та серію розмов із лідерами держав-партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС, а квітня – в Париж, де відбулася його розмова з президентом Макроном і канцлером ФРН Меркель.

На підтримку України висловлюються країни Заходу, а президент США Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію в сфері нацбезпеки через дії Росії.

20 квітня (напередодні щорічного послання Володимира Путіна, який, за однією з версій, міг вдатися до антиукраїнських рішень на зразок анексії ОРДЛО) президент Зеленський виступив із відеозверненням. Він заявив, що Україна не боїться Росії, та запропонував Путіну зустрітися “в будь-якій точці українського Донбасу”.
У відповідь Путін 22 квітня заявив, що готовий прийняти українського президента в Москві, але говорити про двосторонні питання, тоді як з ОРДЛО Київ, на його думку, мусив би вести прямий діалог.

Читайте також:
Пентагон “уважно спостерігає”, чи відводить Росія війська від українського кордону

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна