Як владна більшість ганьбилася на позачерговому засіданні ВР щодо “дверей Банкової”. ВІДЕО

доповнено

На позачерговому засіданні Верховна Рада ухвалила постанову “Про засудження подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу Президента України”.

Як передає “Новинарня“, ввечері у вівторок, 30 березня, за контраверсійний проєкт постанови №5295 проголосували 237 нардепів.

Голоси “за” дали фракції “Слуга народу” – 214 (із 245), “За майбутнє” – 9 (із 23), “Довіра” – 9 (із 20) та 5 позафракційних.
Проти виступали фракції “Європейська солідарність”, “Голос” і “Батьківщина”.

Зокрема, депутат від “Голосу” Роман Лозинський нагадав, що акція протесту на Банковій відбулася через те, що президент Володимир Зеленський не реагує на несправедливий вирок Сергієві Стерненку.

“Портнови і вовки торжествують, а президент Зеленський цементує недоторканність мафії в мантіях”, – сказав Лозинський. Він додав, що цим позачерговим засіданням влада свідомо зміщує акценти щодо політичного порядку денного.

Нардеп закликав принести до зали парламенту двері не з офісу президента, а двері з райвідділків поліції в Переяславі, де п’яні “менти” вбили 5-річного хлопчика, із Кагарлика, де “менти” у відділку цілу ніч ґвалтували й катували жінку, та двері з камери Андрія Антоненка.

Під час розгляду цього питання голова Національної поліції Ігор Клименко заявив із трибуни ВР, що участь в акції протесту під ОП взяло 1500 людей, і тільки 5% з них вчиняли активні агресивні дії. За його словами, протестувальники використали більше сотні фаєрів, понад 80 петард, кілька десятків балончиків та пляшок із фарбою “для скінхедівських написів”, 15 салютних установок. Поліція почала досудове розслідування за чотирма статтями Кримінального кодексу. Підозру повідомлено сімом особам.

Водночас Клименко визнав, що зображення свастики на стіну офісу президента було нанесене вже після закінчення акції протесту – о 23:35, тоді як акція на підтримку Сергія Стерненка закінчилася ще до 21-ї години.

“Щодо свастики на стіні офісу президента. Символ справді з’явився вже після завершення акції, о 23:35. Ми встановили цю особу. Не розкриватиму деталі, доки належним чином не будуть оформлені всі процесуальні документи”, – сказав голова Нацполіції.

Утім депутати провладних фракцій у своїх виступах продовжили стверджувати, нібито свастику намалювали прибічники Стерненка, і це “побачив весь світ, на всіх телеканалах”.

Особливо показовим був виступ депутатки від “СН” Любові Шпак із Черкас (до потрапляння в Раду – ректор Східноєвропейського університету економіки і менеджменту).

Любов Шпак під час виступу

Цитата за стенограмою на стані ВР:

Звичайно, можна вигадувати багато слів, щоб якось виправдати те, що відбулося під Офісом Президента. Стерненко дякує всім нам за мирну акцію? Та про що ви говорите? Невже ця акція була мирна? Давайте говорити за те і дякувати за те, що по статті “Масові заворушення” не було відкрито. Хоча всі кваліфікаційні ознаки тут є: погроми, підпали, знищення майна. І все це в прямому ефірі перед десятками камер. Люди, які хочуть жити в демократичній державі, розбивають вікна в приміщенні органу державної влади, нищать фасад будівлі та підпалюють державні символи.

Про яку демократію сьогодні йде мова? Досить плутати демократію та вседозволеність. Порушення закону було, було. Винні мають понести покарання і вони понесуть покарання. То в чому дискусія взагалі тут є? Хто з нас заходив на сторінки соцмереж таких активістів? Подивіться, все життя у них покладається від однієї акції до другої акції. Чим займаються ці люди, де навчаються, працюють, скільки податків сплатили в державу?

Ми в першу чергу звикли героїзувати і присвоювати “героїв” бунтарям? Можливо, настав час стати перед законом. Підпалити державний герб… Що має бути в головах цих людей? За яку державу ви стоїте? Ви стоїте горою за те, що на сьогоднішній день понищені державні символи? Будь-то хоч тисячу раз може повторювати, що учасники суботньої акції, патріоти, головні вчинки своїми діями вони красномовно розповіли про свій патріотизм і своє ставлення до державної символіки. В центрі столиці на державній будівлі красувалася свастика, яка засвітилася на весь світ, на всіх телеканалах. І запам’ятають нас саме з цією свастикою. І на стінах Офісу Президента. Це ніж у серце всіх, хто пам’ятає жах нацистського режиму.

Перш за все хочу сказати, як би це не прозвучало, але добре, що активістам дали можливість проявити себе. Зрозуміло, що вони хотіли крові, їм хотілося показати, що поліція на них накинулася, відповідно застосувала газ або когось побили. Але поліція утрималась. І в цьому не було насильства. Відповідно до цього результати себе показали: руйнувати – не будувати”.

Відео виступів депутатів (особливо показово – на 6:45):

Виконуючий обов’язки директора Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов з трибуни ВР заявив, що завдання, яке сьогодні стоїть перед ДБР, – “забезпечити швидке неупереджене розслідування подій під офісом президента України”.

Перед голосуванням голова фракції “ЄС” Ірина Геращенко закликала поліцію притягнути до відповідальності депутата з першого ряду сектору “Слуги народу” Ш. (очевидно, Сергія Швеця) через присутність на робочому місці у стані алкогольного сп’яніння.

Ще один конфлікт виник, коли депутатка від “ЄС” Вікторія Сюмар у своїй промові вжила слова “лох” та “Путін – хуйло”, а голова ВР Дмитро Разумков зробив їй зауваження за непарламентську лексику.

Варто зауважити, що раніше і МВС і “СН” натякали нібито на причетність партії Петра Порошенка до акції на Банковій. І в постанові, поданій владою, залишилося доручення до поліції і ДБР “вивчити обставини на предмет (…) участі у реалізації зазначених подій будь-яких політичних партій України та/або пов’язаних з ними осіб”.

“Постановою доручено Міністерству внутрішніх справ України, Службі безпеки України та Державному бюро розслідувань:
– забезпечити швидке, повне та неупереджене розслідування та надати юридичну оцінку подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу Президента України;
– керуючись одним з основних принципів демократії – принципом політичної рівності громадян перед законом, вивчити обставини, що супроводжували події, які відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу Президента України, на предмет організації та/або участі у реалізації зазначених подій будь-яких політичних партій України та/або пов’язаних з ними осіб;
– визначити ступінь вини учасників, організаторів та замовників події у завданні матеріальної шкоди державному майну України та забезпечити притягнення винних осіб до відповідальності у відповідності до законодавства України;
– щотижнево у порядку, передбаченому законодавством України, надавати Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності актуальну інформацію щодо ходу розслідування подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу Президента України”, – передає пресслужба ВР.

Нагадаємо, 29 березня Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності рекомендував Раді ухвалити проєкт постанови про засудження акції біля офісу президента 20 березня.

Читайте також:
Тільки в авторитарних режимах парламент може дозволити собі засуджувати протести людей, – Сироїд

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 20 березня під час акції на підтримку ув’язненого Сергія Стерненка протестувальники обмалювали написами стіни будівлі офісу президента на вулиці Банковій, розбили скло в одних із дверей, підпалювали вивіску “Президент України”, палили фаєри та запускали феєрверки. Поліція не перешкоджала таким діям.
Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповів, що правоохоронці свідомо не заважали учасникам акції на Банковій. За його словами, більшість мітингувальників не порушували порядок, в той же час кілька десятків людей “нестимуть відповідальність за хуліганські дії”.
Поліція пізніше заявила, що затримала одного з учасників суботньої акції – ветерана АТО Влада Сорда.
23 березня Печерський районний суд Києва відправив його під цілодобовий домашній арешт. 29 березня такий самий захід отримав громадський активісти Роман Ратушний, хоча проти нього не було доказів щодо участі в протиправних діяннях.
В офісі президента повідомили, що завдані будівлі ОП під час акції збитки становлять близько двох млн грн, проте сума може зрости. Водночас фірми-клінери зазначили, що заявлена сума значно завищена.
22 березня фасад будівлі офісу президента почали чистити від графіті.

Читайте також:
“Стіни здачі не дають”: Разумков у Брюсселі прокоментував “штурм” Банкової

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна