93-тя бригада про своїх жінок-військових: “Найціннішим подарунком до 8 березня для них є повага”. ФОТО

 

Ірина Рибакова
пресофіцер 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”

(FB)

Напередодні 8 березня дискусії навколо жінок в армії спалахують з новою силою. Під дописами із фотографіями жінок у формі можна прочитати найрізноманітніші коментарі, від “україночки – найгарніші жінки на планеті” до зауважень про “баласт” чи закликів відмовитися від святкування “совкового пережитку”.

Та ми, як і в минулі роки, наполягаємо, що 8 березня є Міжнародним днем боротьби жінок за свої права.

Спрямовуємо увагу на роль жінки в армії, просуваємо ідею справжньої, а не показної гендерної рівності у війську, а також відзначаємо досягнення жінок в обороноздатності нашої країни.

Звичайно, сьогодні підрозділи вітали жінок бригади. І ми отримали світлини жінок-військових із квітами і ласощами. Утім, для цього допису ми вирішили пробігтися по фотоархівах і пригадати, за яких обставин ми робили або просто зберігали у папку світлини жінок, що служать у “холодноярській” бригаді.

Ось Карина долає смугу перешкод. Навколо все димить та палає, а з колонок звучать сирени та постріли. Вона – у складі бригадної команди з кросфіту. Того дня команда 93-ї бригади “Холодний Яр” здобуває перше місце з кросфіту. І ця першість приносить нашому з’єднанню перемогу у спартакіаді серед усіх військових частин ОК “Схід”.

А ось ми фотографуємо Карину у Новотошківському на Луганщині – готуємо публікацію про те, як вона виграла конкурс на кращого медика ОТУ “Північ”.

А це Марія. Вона стала кращим кухарем Сухопутних військ. Після ротації у Кримському вона поїхала перевчатися на бойовий фах. Переконані, їй все вдасться!

А це – Яна, аеророзвідниця. Взагалі-то на війні вона ще з добробату, з 15-го року. Тоді вона цілу ротацію воювала на позиції “Мурашник”. А нині ж є членом екіпажу БпЛА, що зробив найбільше бойових вильотів у бригаді.

Ось Марина на навчаннях з ПТРК показує, як заряджати ракети на протитанковому комплексі “Конкурс”.

А поруч ще одна Яна – фотографується із протитанковим ракетним комплексом “Амулет”. На той момент вона була командиром бойової машини.

А це Лєра, проводить нас із журналістами до позицій у Кримському, де вона надавала першу допомогу пораненому ворожим снайпером побратиму.

Он Ярослава здобуває першість для своєї команди у воєнізованому кросі.

Аня чергує на позиціях у Кримському.

Юля навчається на піхотних курсах ORBITAL.

Саша показує новітні протитанкові засоби.

Віта, доброволиця з 2014 року, отримає нагороду до Дня медика у Кримському.

Аня, кухар, виявилася однією з найвлучніших серед учасників воєнізованого кросу й заткнула за пояс багатьох хлопців.

А ось і Віталіна на навчальних стрільбах “Градів”, вирішила допомогти нам зі зйомками.

А це Клава, Клавдія Ситник. Старший бойовий медик. Загинула від ворожого обстрілу на позиціях біля Новотошківського, коли несла ліки хворому у не встигла забігти у бліндаж. І пам’ять про неї буде завжди в наших серцях. Вона віддала своє життя, захищаючи свободу, незалежність і територіальну цілісність нашої країни.

Ось такі наші жінки. Завзяті, сильні, талановиті, віддані свої справі та розумні.

Вони прийшли у військо не для того, щоб бути “окрасою колективу” чи “опорою” для колег-чоловіків, а щоб захищати свою країну. Тож підтримуйте жінок, заохочуйте їх проявляти ініціативу та брати лідерські обов’язки.

Тому що найціннішим подарунком до 8 березня для них є повага.

Читайте також:
З початку війни кількість жінок в армії зросла вдвічі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна