Зеленський заявив американцям, що “трошки” злий на Трампа. ВІДЕО

 

Президент України Володимир Зеленський “трохи” злий на 45-го президента США Дональда Трампа.

Про це Зеленський сказав в інтерв’ю програмі Axios американського телеканалу HBO. Відповідний уривок оприлюднений на відео у твіттері.

“Я бачу, ви злий на президента Трампа. Можливо, трошки?” – спитав журналіст.

“Трошки”, – відповів Зеленський зі сміхом.

Все інтерв’ю HBO оприлюднить у неділю, 31 січня.

Як інформувала “Новинарня“, у вересні 2019 року в Конгресі США почалося розслідування щодо можливості імпічменту президента Дональда Трампа, після того як співробітник спецслужб написав скаргу про тиск, який президент США, за його даними, чинив на президента України Володимира Зеленського в телефонній розмові з метою нашкодити колишньому віцепрезиденту-демократу Джо Байдену. Розмова Трампа і Зеленського відбулася 25 липня.

ЗМІ стверджували, що Трамп нібито вимагав від Зеленського розпочати кримінальне розслідування проти свого головного конкурента на президентських виборах 2020 року Джо Байдена та його сина Гантера.

Ідеться про те, що з 2014 року по лютий 2019-го Гантер Байден в Україні був головою ради директорів енергетичної компанії “Бурізма”, і це могло містити ознаки політичної корупції з боку колишнього віцепрезидента США Байдена, адже той міг бути причетний до згортання кримінального розслідування щодо “Бурізми”.

За припущеннями медіа та американської опозиції, глава Білого дому міг шантажувати Зеленського припиненням військової допомоги Україні. У серпні стало відомо, що Білий дім справді призупиняє допомогу Україні для перевірки.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови між Трампом і Зеленським.
Відповідно до стенограми, Трамп згадує про справу Байдена в Україні, Зеленський говорить, що нею займеться новий генпрокурор, і Трамп зазначає, що до Києва зателефонує його особистий адвокат Руді Джуліані.

У ході наступних пояснень Джуліані заплутався у своїх заявах та ненароком визнав, що справді вимагав від представників офіційної влади України розпочати розслідування проти родини Джо Байдена, попри багаторазові запевнення Вашингтона, що жодних таких вимог на офіційному рівні не було.

Сам президент США визнав, що обговорював з українським президентом свого конкурента Байдена. Але при цьому Трамп заперечив, що домовлявся із Зеленським власне про початок розслідування українськими правоохоронцями справи проти сина Джо Байдена.

Військова допомога Вашингтона Києву після перевірки Пентагоном була відновлена в серпні 2019 року.

Демократична партія США використовувала цю ситуацію в політичній боротьбі проти республіканця Трампа, який був фаворитом виборів-2022.
19 грудня 2019 року Палата представників, де більшість мають демократи, оголосила імпічмент Трампу за двома представленими демократами статтями обвинувачення: у зловживанні владою і в перешкоджанні роботі Конгресу. Однак 5 лютого 2020 року Сенат із республіканською більшістю не дав потрібної кількості голосів за імпічмент, виправдавши Трампа за обома пунктами.

У листопаді 2020 року Трамп програв вибори Байдену. А в січні 2021-го Палата представників оголосила Трампу вже другий імпічмент.

Читайте також:
Зеленський зробив крок до участі в виборчій кампанії у США на боці Трампа, – “ЄП”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна