Через розмову із Зеленським: демократи почали імпічмент президента Трампа

 

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі, яка представляє Демократичну партію, зробила офіційну заяву про ініціювання процедури імпічменту президента Дональда Трампа через скандал, пов’язаний з імовірним тиском на українського лідера Володимира Зеленського.

Про це Ненсі Пелосі заявила у вівторок, 24 вересня, передає “Голос Америки“.

“Протягом останніх кількох місяців ми проводили розслідування в наших комітетах і розгляди в судах, щоб Палата представників змогла зібрати всі відповідні факти та розглянути питання, чи використовувати свої повноваження відповідно до Статті 1, зокрема, конституційне право ухвалення імпічменту.
І на цьому тижні президент [Дональд Трамп] визнав, що просив президента України вжити заходів, що принесуть йому політичну вигоду.
Дії президента Трампа продемонстрували факти порушення президентом присяги і зради нашої національної безпеки. Зради принципу цілісності наших виборів.
Тому сьогодні я заявляю про рішення Палати представників ініціювати офіційний запит про імпічмент”, – сказала Пелосі.

Сам президент Дональд Трамп, реагуючи на заяву Пелосі, написав у “Твіттері”: “Вони навіть не бачили стенограму дзвінка. Тотальне полювання на відьом!”

Також Трамп доручив 25 вересня оприлюднити стенограму його телефонної розмови з президентом України.

“Я зараз перебуваю в Організації Об’єднаних Націй, представляю нашу країну, але дозволив завтра оприлюднити повну, повністю розсекречену та нередаговану стенограму моєї телефонної розмови з президентом України Зеленським.
От побачите, цілком адекватний дзвінок. Жодного тиску, і, на відміну від Джо Байдена та його сина, ніякої quid pro quo…” – написав Трамп 24 вересня.

Крім того, Дональд Трамп повідомив, що державний секретар Майкл Помпео отримав дозвіл від української влади на публікацію стенограми телефонної розмови між президентами США й України.

“Державний секретар Помпео отримав дозвіл від уряду України на оприлюднення стенограми телефонного дзвінка, який я мав з їхнім президентом. Вони також не розуміють, в чому справа. Тотальне полювання на відьом з боку демократів”, – зазначив Трамп у мікроблозі.

Також ввечері 24 вересня ЗМІ стало відомо, що Білий дім працює над угодою, яка дозволила б співробітникові розвідки, котрий подав скаргу після розмови Трампа із Зеленським, розкрити її деталі слідчим Конгресу.

Як пише The New York Times, чиновники адміністрації Трампа розглядають таку можливість задля припинення закликів до імпічменту президента.

Зустріч наразі анонімного держслужбовця зі слідчими Конгресу дозволила б пролити світло на окремі деталі поданої скарги з приводу намагань президента США змусити українську владу почати розслідування щодо сина Джо Байдена.

Раніше Білий дім забороняв оприлюднювати деталі скарги Конгресу, посилаючись на невідповідність законодавства. Але в понеділок, під тиском демократів, адміністрація почала процес скасування цього рішення.

За даними NBC, нині вже 155 конгресменів-демократів підтримують імпічмент у тій чи іншій формі.

Напередодні лідер демократичної меншості у Сенаті Чак Шумер оприлюднив п’ять вимог до Білого дому у зв’язку з українським скандалом:

“По-перше, скликати слухання, щоб точно визначити, що спонукало інформатора відправити цю невідкладну скаргу. Як мінімум, ці слухання повинні включати свідчення виконувача обов’язків директора Національної розвідки Джозефа Макгуайра, виконувача обов’язків голови Адміністративно-бюджетного управління Рассела Воута, держсекретаря Майка Помпео та приватного адвоката президента Трампа Руді Джуліані.

По-друге, повісткою примусити передати Конгресу скаргу інформатора, як того вимагає закон.

По-третє, подати у Білий дім запит оприлюднити стенограму розмови президента Трампа з президентом України Зеленським, під час якої президент Трамп, як повідомляється, чинив тиск на уряд України, щоб розслідувати віцепрезидента Байдена та його родину.

По-четверте, вказати посадовців адміністрації, які затримали спрямування 341 мільйона доларів військової допомоги Україні, і вимагати, щоб усі документи, пов’язані з цим рішенням, були передані Конгресу.

І по-п’яте, наполягати на тому, щоб Міністерство юстиції надало правовий висновок чи інші вказівки стосовно зобов’язання Адміністрації передати скаргу інформаторів конгресу”.

Лідер сенатської більшості Мітч Макконел звинуватив демократа Шумера в політизації питання і наголосив, що республіканці в Конгресі та він особисто послідовно працювали на підтримку України. Виступаючи з трибуни у Сенаті, він також застеріг про загрозу путінської Росії.

Як інформувала “Новинарня“, президента США Дональда Трампа запідозрили у просуванні власних політичних інтересів під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським. Відповідне розслідування почалося за скаргою неназваного держслужбовця, який мав доступ до розмови Трампа.

ЗМІ стверджують, що Трамп нібито вимагав від Зеленського розпочати кримінальне розслідування проти свого головного конкурента на президентських виборах 2020 року Джо Байдена та його сина Хантера.

Ідеться про те, що з 2014 року по лютий 2019-го Хантер Байден в Україні був головою ради директорів енергетичної компанії “Бурізма”, і це могло містити ознаки політичної корупції з боку колишнього віцепрезидента США від демократів Джо Байдена. Тепер Байден-старший балотується в президенти США і є прямим конкурентом Дональда Трампа.

За припущеннями медіа, глава Білого дому міг шантажувати Зеленського припиненням американської військової допомоги Україні. У серпні стало відомо, що Білий дім призупиняє допомогу Україні для перевірки.

Особистий адвокат Трампа Рудольф Джуліані заплутався у своїх заявах та ненароком визнав, що справді вимагав від представників офіційної влади України розпочати розслідування проти родини Джо Байдена, попри багаторазові запевнення Вашингтона, що жодних таких вимог на офіційному рівні не було.

Сам президент США визнав, що обговорював з українським президентом свого конкурента Байдена. Але при цьому Трамп заперечує, що домовлявся із Зеленським власне про початок розслідування українськими правоохоронцями справи проти сина Джо Байдена.

Демократична партія США використовує цю ситуацію в політичній боротьбі проти республіканця Трампа.

Виходом із колізії може стати оприлюднення стенограми розмови Трампа із Зеленським.

Українська влада наразі не стає на чийсь бік у конфлікті демократів і Трампа напередодні виборів у США.

Військова допомога Вашингтона Києву після перевірки Пентагоном була відновлена в серпні.

Читайте також:
Заокеанський шантаж: Трамп заявив, що продовжить затримувати військову допомогу для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна