Незалежна помісна ПЦУ відбулася, – Епіфаній про другу річницю отримання томосу

 

Предстоятель Української православної церкви митрополит Епіфаній заявив, що помісна ПЦУ в Україні відбулася та триває її становлення й розвиток.

Про це він написав на сторінці у фейсбуці у вівторок, 5 січня, з нагоди другої річниці підписання томосу про автокефалію ПЦУ в Стамбулі.

“За ці два роки ми самим життям довели, що помісна Православна Церква України по праву перебуває у Диптиху Вселенського Православ’я, в сім‘ї Церков-Сестер. Ми зміцнилися і впевнено рухаємося вперед”, – каже Епіфаній.

З його слів, попри світову пандемію, протидію з боку Росії, Православна церква України має вагомі здобутки.

“Згадаймо, що кожен факт щодо становлення єдиної помісної Української православної церкви ставився під глум і сумнів нашими опонентами. Казали, що не буде Томосу, не буде визнання, а потім ще одного, і ще… а потім, що вони нібито “неповноцінні”. Зазнали краху і спроби юридичних атак із їхніми псевдоаргументами. Тож вся брехня і наклепи розбивалися перед правдивою реальністю: незалежна помісна Православна церква України відбулася. Це доконаний і незворотній факт. І якщо хтось стверджує, що нібито цей процес можна зупинити чи якимось чином скасувати, то він або навмисно говорить неправду, або лукавить, або просто помиляється”, – підкреслив предстоятель.

Як писала “Новинарня“, 5 січня 2019 року у Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію. При цьому був присутній президент Петро Порошенко, який виступав “драйвером” процесу визнання канонічної ПЦУ.

На свято Різдва Христового в Софії Київській відбулося святкове богослужіння, де було перше продемонстровано томос.
Надалі почався процес переходу парафій РПЦ до ПЦУ, який загальмувався з перебігом виборів президента України. Надалі до ПЦУ перейшли більше 600 парафій.

Канонічну ПЦУ-УПЦ вже визнали, крім Константинополя, Елладська, Александрійська церкви та Православна церква Кіпру.

Створення ПЦУ стало можливим, коли 29 листопада 2018 року синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проєкт статуту цієї церкви. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві.
Собор у Софії Київській відбувся 15 грудня 2018 року. Главою церкви обрали митрополита Бориспільського і Білоцерківського Епіфанія. Інтронізація митрополита Київського Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року, також за присутності президента Порошенка.

Читайте також:
Суд визнав законним прохання Порошенка до Константинополя про томос

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна