На Київщині на місці вбивства Аміни Окуєвої встановили пам’ятний знак

 

У Київській області встановили пам’ятний знак, присвячений трагічній загибелі чеченського добровольця і ​​воїна АТО Аміни Окуєвої.

Про це в четвер, 3 грудня, інформує “Цензор.нет”.

Пам’ятний знак розташували на повороті біля залізничного переїзду в смт Глеваха Київської області – на місці, де загинула Окуєва.

На пам’ятному знаку вказано, що Аміна Окуєва є народним героєм України і загинула на цьому повороті від рук російських найманців.

Також на камені процитовані слова з Корану: “Не вважайте мертвими тих, хто були вбиті на шляху Всевишнього. Ні, вони живі і отримають свою долю у Господа свого”.

У церемонії відкриття взяли участь родичі та близькі Окуєвої, побратими по Майдану, колеги з добровольчих батальйонів “Київ-2” і батальйону ім. Джохара Дудаєва, заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, активісти і представники Глевахівської громади.

Також на заході був присутній син Аміни Окуєвої.

Мама Аміни Ірина Никифорова зазначила, що пам’ятку зробили у вигляді скелі, які є на Кавказі.

“Це місце потрібно було відзначити, тому що тут сказано, що вона народний герой України. Їй не дали жодної державної нагороди, але є любов народу і в пам’яті українського народу вона залишиться. Пройдуть століття, а цей камінь буде стояти (…) Ми не знаємо, хто насправді це зробив, хто технічно підняв цей автомат і завдав ці 14 пострілів. Але це і не важливо, це хтось технічно виконав. А хто найняв і послав – я знаю”, – зазначила Никифорова.

Як повідомляла “Новинарня“, 30 жовтня 2017 року автомобіль чеченських добровольців АТО Аміни Окуєвої та її чоловіка Адама Осмаєва, колишнього командира батальйону імені Дудаєва, обстріляли на залізничному переїзді біля Глевахи (Київська область).
Уродженка Одеси Окуєва, яка певний час була співробіником полку поліції “Київ-2”, загинула, Осмаєв дістав поранення.

Окуєву поховали за мусульманським звичаєм у Дніпрі.

За фактом убивства Аміни Окуєвої в поліції відкрили кримінальне провадження за ст.115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство, яке розцінюється як замовне.

Як заявляв тодішній радник, а тепер – заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, убивць, імовірно, було двоє. “Один чекав на повороті з Одеської траси і давав сигнал другому, що сидів у кущах зі зброєю”.
Він припускав, що замах на Окуєву та Осмаєва має “російський слід” і нагадував, що в червні 2017 року з Росії приїхав кілер, який намагався застрелити Адама й Аміну, однак його затримали.

Нагадаємо, 1 червня 2017 року в Києві на Подолі іноземець вчинив замах на українських чеченських активістів, учасників АТО Адама Осмаєва й Аміну Окуєву. Нападник вистрілив із “глока” Осмаєву в груди. Окуєва зі свого нагородного пістолета Макарова зробила кілька пострілів у кілера. Обох чоловіків доправили до лікарні з пораненнями. Окуєва тоді не постраждала.

Пізніше стало відомо: чоловік, який назвався французьким журналістом Алексом Вернером, завчасно домовився із подружжям про зустріч для інтерв’ю. Це був громадянин РФ, відомий пітерський бандит, чеченець Артур Денісултанов-Курмакаєв на прізвисько “Динго”, який раніше вбив Умара Ісраїлова – ексохоронця президента Чечні Рамзана Кадирова (за те, що той виявився “відступником”).
При собі нападник мав закордонний паспорт громадянина України на ім’я Олександр Дакар, виданий в Одесі.
Український адвокат Олексій Дрюк називав свого підзахисного Артур Карінарі – це прізвище Денісултанов нібито мав на момент приїзду в Україну в 2015 році.

29 грудня 2019 року українська влада віддала Денісултанова в ОРДЛО в рамках обміну утримуваними особами за запитом РФ.

За словами Антона Геращенка 2017 року, було дві версії вбивства Окуєвої: “дії російських спецслужб із метою дестабілізації суспільно-політичної ситуації, а також помста Адаму Осмаєву за те, що він пішов проти лідера Чеченської республіки Рамзана Кадирова”.

Читайте також:
У Дніпрі нову вулицю назвали на честь Аміни Окуєвої

Офіс генпрокурора повідомив про підозру організатору вбивства Аміни Окуєвої

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна