ЄС не може захистити Європу самостійно, потрібні гарантії США, – Столтенберг

 

Без військової допомоги США Європейський Союз не може захистити Європу, тому потрібні чіткі гарантії Вашингтона з колективної безпеки, зокрема ядерного стримування і присутності американських військ у Старому Світі.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у інтерв’ю німецькій медіагрупі Funke.

“Факт – ЄС не може захистити Європу (…) Гарантії США щодо безпеки, ядерного стримування і через присутність американських військ абсолютно необхідні для захисту Європи”, – цитує голову НАТО видання WAZ у вівторок, 24 листопада.

Він нагадав, що після виходу Британії з Євросоюзу близько 80% витрат на оборону країн Альянсу ляжуть на плечі країн, які не входять до ЄС, і з урахуванням цього “будь-яка спроба послабити зв’язки між Північною Америкою і Європою послабить НАТО і розділить Європу”.

Столтенберг вважає, що Альянс за нової адміністрації США повинен продовжувати використовувати “правильний” підхід до Росії, а саме: в Кремлі повинні розуміти, що “не зможуть перемогти, якщо підуть на конфронтацію”.

“Потрібна тверда і зрозуміла позиція НАТО (щодо Росії, – “Н”)”, – наголосив генсек.

Столтенберг впевнений, що і при обраному президентові Джо Байдені США продовжать тиснути на ЄС, щоби країни цього об’єднання адекватно загрозам підвищили витрати на оборону: “Вони повинні робити більше – світ стає все більш небезпечним”.

Напередодні Єнс Столтенберг вперше поговорив з обраним президентом США Байденом. Останній запевнив генсека НАТО, що Вашингтон продовжить виконувати зобов’язання перед Альянсом, зокрема за принципом колективної оборони.

Читайте також:
НАТО проконсультується з Україною під час формування своєї концепції до 2030 року, – Столтенберг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна