На Київщині відкрили погруддя Миколі Міхновському

 

На батьківщині ідеолога українського націоналізму Миколи Міхновського в селі Згурівці на Київщині відкрили пам’ятник.

Урочистості відбулися в п’ятницю, 20 листопада.

“Вдячний перш за все меценатам проекту, місцевим фермерам та підприємцям, голові райради Степану Кузьмичу та ідейному натхненнику Валерію Мартишку. Приємно було попрацювати над цією роботою. Створити погруддя близькій по духу людині. Як вдячність від наступних поколінь вже вільної України”, – написав у фейсбуці скульптор Дмитро Бур’ян.

Кошти на побудову монумента збирали всією громадою, пише на сторінці у фейсбуці Юрій Сиротюк. 

“Тішуся, що громаду гуртували наші місцеві побратими-свободівці. Вірю, що колись і в Києві з’явиться пам’ятник Миколі Міхновському у Пантеоні Національних Героїв. Але найкращим пошануванням пам’яті Миколи Міхновського є побудова Великої України, України національно і соціально справедливої, без холопа і без пана, України української”, – написав він.

Історична довідка

Микола Міхновський (31.03.1873 – 03.05.1924) – громадський і політичний діяч, основоположник та один з ідеологів українського націоналізму.

Народився в селі Турівка Полтавської губернії (нині – Київська область) у родині сільського священника.

Навчаючись на юридичному факультеті Київського університету святого Володимира, увійшов до таємної політичної організації “Братство тарасівців”, був автором її програми “Кредо молодого українця”. “Нашому поколінню належить створити українську національну ідеологію для боротьби за визволення нації і для створення своєї держави”, – так окреслив “Кредо” Міхновський.

Займався адвокатською практикою спочатку в Києві, від 1899 року – в Харкові, брав активну участь у громадсько-політичному житті. На пропозицію керівництва Революційної української партії написав брошуру “Самостійна Україна”, в якій вперше висунув ідею політичної самостійності України. Закликав до збройної боротьби за права українського народу.

1902 року, після розриву з РУП, Міхновський заснував Українську народну партію (УНП), яка проголосила своєю головною метою боротьбу за незалежність України.

Він одним з перших почав відстоювати ідею формування власних Збройних сил. На початку Української революції 1917-1921 років заснував Український військовий клуб імені Павла Полуботка, став одним з організаторів 1-го Українського полку ім. Хмельницького.

Після встановлення більшовицької влади деякий час жив на Кубані, а 1924 року повернувся до Києва, де його одразу ж заарештували органи ДПУ (НКВС). Кілька днів Міхновського допитували – і відпустили.

А вже наступного дня, 3 травня 1924 року, його знайшли повішеним у саду садиби друга, Володимира Шемета, де Міхновський квартирував. За однією з версій, самогубство було інсценізовано.

Читайте також:
У Полтаві відкрили меморіальну дошку “батькові” українського націоналізму Міхновському

На Байковому цвинтарі вандали побили бюст Міхновського, відновлений після викрадення. ФОТО

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна