У Полтаві відкрили меморіальну дошку “батькові” українського націоналізму Міхновському

 

У Полтаві відкрили пам’ятну дошку першому ідеологу українського націоналізму Миколі Міхновському. Урочиста церемонія відбулася 27 травня, повідомляє “Новинарня” з посиланням на Коло.news.

Ініціювали встановлення пам’ятки в місцевому осередку ВО “Свобода”.

“Микола Міхновський – перший представник української інтелігенції, який заговорив про самостійну Україну… Саме з Полтави почалася українська державність, із цього маленького будинку, тому це дуже значуща подія для міста”, -сказав Юліан Матвійчук, депутат Полтавської міської ради від “Свободи”.

Встановили дошку без підтримки місцевої влади. Коштами допоміг місцевий підприємець.

Меморіальна плита розміщена на стіні будинку, що на Воскресенському узвозі. Саме тут, у помешканні сім’ї Русових, 19 лютого 1900 року Міхновський уперше зачитав свою брошуру “Самостійна Україна”.
Ця невелика публіцистична праця стала маніфестом першої самостійницької політичної сили Наддіпрянської України – Революційної української партії.

“Ми виголошуємо, що ми візьмемо силою те, що нам належить по праву, але віднято в нас теж силою. Наша нація довго нездужала, але нині вже стає до боротьби… Ніч була довга, але ранок наблизився, і ми не допустимо, щоб проміння свободи усіх націй заблищало на наших рабських кайданах: ми розіб’ємо їх до схід сонця свободи… Ми не хочемо довше зносити панування чужинців, не хочемо більше зневаги на своїй землі. Нас горстка, але ми сильні нашою любов’ю до України!.. Усіх, хто на цілій Україні не за нас, той проти нас. Україна для українців, і доки хоч один ворог-чужинець лишиться на нашій території, ми не маємо права покласти оружжя”.
Микола Міхновський, “Самостійна Україна” (цитата)

Місцеві “свободівці” сподіваються на підтримку влади принаймні у вирішенні долі самого будинку Русових. Зараз будівля на балансі міської влади, частиною будинку опікується Спілка художників України і готова передати приміщення для облаштування там музею визвольних змагань початку ХХ століття.

Меморіальну дошку Міхновського поки не передаватимуть на баланс міської ради, але вже є домовленість із полтавською поліцією – об’єкт включать у маршрут патрулювання пам’ятника гетьману Івану Мазепі.

Як відомо, щодо пам’ятника Мазепі, відкритого у травні 2016 року, вже чинили акти вандалізму. Також у Полтаві невідомі зловмисники неодноразово розбивали меморіальні дошки на честь загиблих в АТО військових та головного отамана УНР Симона Петлюри.

У травні 2017 року з пам’ятника на могилі Миколи Міхновського на Байковому цвинтарі в Києві зник бронзовий бюст.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна