У Полтаві в присутності президента і патріарха відкрили багатостраждальний пам’ятник Мазепі

 

У Полтаві сьогодні, 7 травня, відбулося урочисте відкриття пам’ятника гетьманові України Івану Мазепі.

З цієї нагоди до міста приїхали зокрема президент Петро Порошенко, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий.

Президент Порошенко назвав відкриття монументу “подією не міського чи регіонального, а загальнонаціонального значення“.

За словами глави держави, упродовж сотень років українцям втовкмачували хибні уявлення про нашу історію. “Вільна Україна позбувається цих нав’язаних ззовні стереотипів, хоча не завжди так швидко, як нам би того хотілося. Ми вшановуємо українських героїв, відзначаємо свої свята і пам’ятні дати. І більше ніколи не допустимо експансії радянсько-російської імперської ідеології в український простір. Тут вам не «русский мир», тут – український світ!” – наголосив президент.

Порошенко нагадав, що протягом кількох сторіч імперія “не шкодувала чорної фарби”, аби спотворити образ гетьмана.
“Та це не завадило, а навпаки допомогло Мазепі стати справжнім символом українського спротиву Росії; прапором нашого руху до незалежності – до тієї мети, яку Мазепа, йдучи попереду свого часу, усвідомив вже через 50 років після Переяслава”, – наголосив глава держави.

За його словами, відкриття пам’ятника дозволить відновити історичну правду: “Замість російської анафеми Іванові Мазепі сьогодні належить справжня українська слава!”

“Не забуваймо: ще коли Петро І рубав для Росії вікно до Європи, Україна часів Мазепи ходила в Європу через двері”, – додав президент.

Монумент у Полтаві – перший повноцінний пам’ятник Іванові Мазепі не лише в Україні, а й в усьому світі.
Раніше було споруджено бюсти Мазепи в його рідному селі Мазепинці на Київщині (1994) та в Чернігові (2009).

Патріарх усієї Руси-України Філарет, президент Петро Порошенко, міністр аграрної політики Тарас Кутовий та голова Полтавського обласного осередку "Просвіти" Микола Кульчинський біля пам'ятника Іванові Мазепі в Полтаві. Фото прес-служби президента

Патріарх усієї Руси-України Філарет, президент Петро Порошенко, міністр аграрної політики Тарас Кутовий та голова Полтавського обласного осередку “Просвіти” Микола Кульчинський біля пам’ятника Іванові Мазепі в Полтаві. Фото прес-служби президента

З історії появи пам’ятника Мазепі у Полтаві

Ініціатором встановлення в Полтаві пам’ятника Іванові Мазепі виступив голова Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта”, народний депутат кількох скликань Верховної Ради Микола Кульчинський.
Ще з початку 2000-х років він організував і проводив у Полтаві культурно-мистецький фестиваль “Мазепа-фест”. А після Помаранчевої революції й приходу до влади Віктора Ющенка запропонував встановити в місті пам’ятник гетьману, якому Росія оголосила анафему за вірність інтересам України.

На той час ідею підтримала й міська влада, а в 2007 році, до роковин Полтавської битви, президент Ющенко видав указ “Про відзначення 300-річчя подій, пов’язаних  з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу”. У ньому йшлося і про встановлення пам’ятника у Полтаві.

Кошти на спорудження монумента – близько 2 мільйонів гривень – збирали в Україні й діаспорі, через перекази на спеціальний рахунок, за допомогою благодійного аукціону. Пожертви робили як пенсіонери, так і великі бізнесмени.

Встановлення пам’ятника в Полтаві було заплановане на 14 жовтня 2009 року. Але відкриттю перешкодила велика політика. Попри те, що міськрада узгодила розміщення монумента на Соборній площі, влада Полтави, очолювана представниками ВО “Батьківщина”, оголосила мораторій на будівельні роботи на цій території.

Відкриттю пам’ятника чинив опір і наступний мер Полтави Олександр Мамай, не кажучи вже про те, що за часів правління Віктора Януковича про офіційне вшанування “антиросійського” гетьмана взагалі навряд чи могло йтися.

Понад шість років уже готовий монумент (автори – скульптор Микола Білик і архітектор Віктор Шевченко) зберігався на задвірках київського комбінату “Художник”. Після цього статую довелося навіть частково реставрувати.

Лише після Революції гідності ситуація змінилася. У День захисника Вітчизни, 14 жовтня 2015 року, біля Свято-Успенського собору в Полтаві відбулося урочисте представлення громадськості перевезеного з Києва гетьмана у бронзі.

26 лютого 2016 року Полтавська міська рада незначною більшістю голосів підтримала встановлення пам’ятника гетьману Івану Мазепі.
При цьому міський голова утримався під час голосування, назвавши це “політичним рішенням”. “Я виріс в СРСР, і мене вчили, що Мазепа був зрадником”, – заявив Олександр Мамай. Водночас він пообіцяв не ветувати рішення ради.

7 травня 2016 року в присутності кількох тисяч полтавців та гостей міста відбулося урочисте відкриття монумента заввишки 7 метрів (разом із постаментом).

Втім ворогів у гетьмана, який намагався врятувати Україну з пазурів Російської імперії, не бракує й у вільній державі. За кілька днів до відкриття монумент намагалися підірвати. Але внаслідок дрібного вибуху від постаменту відколовся лише невеликий шматок каменю.

Читайте також:
На відкритті пам’ятника в Холодному Яру віце-спікер ВР з’ясувала,
що вона з роду повстанців Чучупак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна