На Байковому цвинтарі вандали побили бюст Міхновського, відновлений після викрадення. ФОТО

 

Уночі на 22 вересня невідомі сплюндрували пам’ятник Миколі Міхновському на Байковому цвинтарі в Києві.
Як передає “Новинарня“, про це повідомив у соцмережі історик Олександр Алфьоров, який також є членом вищої ради партії “Національний корпус”.

Він поширив у “Фейсбуці” фото, на яких видно, що на кам’яному погрудді Міхновського відбили частини голови – носа, вуса та ін.

Алфьоров нагадав, що пам’ятник на могилі заново відкрили після минулорічного викрадення лише 8 вересня, і тоді він “як речник “Національного корпусу” казав, що Міхновського боялись за життя і майже сто років після смерті”.

Історик заявив, що потрібно посилити покарання за подібні вияви вандалізму.

“Не писатиму про те, що гроші збирали зі світу по копійці. Скажу інше. Навіть якщо знайдуть одного (двох) ідіотів – що їм буде? Що було тому кримчаку, що зламав пам’ятні знаки Героям Небесної сотні рік тому? Нічого. 30 діб СІЗО, штраф… Питання в нашій позиції. Країна веде війну. Щоби подібні дії припинились, ми маємо на рівні військового положення реагувати на цей і попередні вчинки. Де отримали свої 10 років виконавці подібних акцій? Де ті адвокати Стуса? Де ті, хто стріляли на Майдані? Брєд…” – написав Алфьоров.

Микола Міхновський (1873-1924) – український політичний і громадський діяч, адвокат, публіцист, перший ідеолог українського націоналізму та організатор війська. Автор брошури “Самостійна Україна” (1900).
Член Братства тарасівців, засновник Української народної партії (1902), один із лідерів Української демократично-хліборобської партії, член Братства самостійників.
За радянської влади переслідувався ДПУ. 3 травня 1924 року був знайдений повішеним у садибі в Києві, де він квартирував.

Могилу Міхновського на Байковому цвинтарі знайшли лише 2007 року. У 2008 році там встановили перший пам’ятник.
Металеве погруддя вкрали у травні 2017 року.
Його заново відкрили “Нацкорпус” і “Свобода” після відновлення 8 вересня 2018 року.

Читайте також:
У Полтаві відкрили меморіальну дошку “батькові”
українського націоналізму Міхновському
іхновс

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна