Перед візитом Дуди поляки “відновили” сплюндрований меморіал на могилі вояків УПА біля Верхрати. Але щось пішло не так

 

Новий меморіал на горі Монастир. Фото: FB Володимир В’ятрович

Напередодні офіційного візиту в Україну президента Польщі Анджея Дуди польська сторона нібито відновила спаплюжений пам’ятник українським військовим на горі Монастир біля села Верхрата, що в Підкарпатському воєводстві, однак насправді – підмінила надгробок без погодження з українською стороною.

Як передає “Новинарня“, про це повідомили співробітники Українського інституту національної пам’яті та його колишній голова, а нині народний депутат Володимир В’ятрович.

“П’ять років тому у Польщі вандали зруйнували пам’ятник на могилі вояків УПА на горі Монастир. Це був один із 19 (!) актів плюндрувань українських місць пам’яті на польських теренах за 2014-2019 роки.
Його особливість – цей пам’ятник захищено міждержавною угодою України та Польщі, тож він мав бути відновлений негайно. Але цього не сталося, бо нинішня польська влада не готова була відновити пам’ятник загиблим українським повстанцям. Попри обіцянки про перезавантаження відносин з Україною після зміни тут влади у 2019-му.
Врешті щойно тепер напередодні візиту президента Дуди до нас на могилі з’явився пам’ятник. Але не відновлений, а новий, непогоджений з українською стороною. «Відновлювачі» загубили списки похованих повстанців, не спромоглися відтворити напис «поляглі за волю України».
І тепер цей брутальний крок, який є порушенням угоди між Україною та Польщею, представлятимуть як крок назустріч”, – написав В’ятрович у фейсбуці в неділю, 11 жовтня.

Саме цього дня почався офіційний візит в Україну президента Польщі Анджея Дуди.

“Українська влада може вдати, що не помітила зневаги, і говорити про нормалізацію стосунків. Хоч мала б згадати про гідність і те, що справжні партнерські стосунки будуються лише на взаємній повазі”, – зазначив В’ятрович.

Спаплюжений меморіал біля Верхрати після відновлення хреста

Розбита меморіальна дошка з іменами українських воїнів

Своєю чергою співробітник УІНП Павло Подобєд нагадав, що Україна жадає відновлення одного зі знищених місць пам’яті в Польщі в обмін на проведення польською стороною нових пошукових робіт в Україні, тобто створення нових польських меморіальних об’єктів. При цьому на сьогодні існує щонайменше 93 пам’ятники та пам’ятні знаки в Польщі, присвячені діячам і подіям, які пов’язані з історією України та українського народу і були встановлені (чи відновлені) після 1990 року. Аналогічних польських об’єктів в Україні – щонайменше 231. Далеко не всі з українських і польських пам’ятників легальні, але число польських нелегальних об’єктів в рази перевищує кількість українських.

“Після минулорічної зустрічі Зеленського і Дуди Україна зробила одразу два кроки назустріч Польщі, давши два дозволи на достатньо великі об’єкти у Львові. Ці роботи були проведені. Водночас українська сторона висловила побажання польським партнерам щодо відновлення сплюндрованих у Польщі українських пам’ятників.
Як перший крок ми запропонували відновити легальну могилу вояків УПА на горі Монастир біля с. Верхрата, котра захищена міжурядовою угодою про збереження місць пам’яті і поховання жертв війни та політичних репресій від 21 березня 1994 року і навіть має охоронний номер у програмі охорони пам’яток місцевої гміни (Nr rej.A-615 z 02.08.1993, Uchwała nr ХХХІІ.250.2017 rady gminy Horyniec-Zdrój z dnia 28 czerwca 2017 r).
Надгробок на цій могилі невідомі знищили ще у 2015 році. Згідно до угоди, могилу мали відносити негайно, та цього не сталося. Під час телефонної розмови президентів Дуди і Зеленського 11 вересня 2020 року було домовлено поставити крапку в цій історії.
І ось, напередодні візиту польського президента до Києва, на горі Монастир замінюють знищену надгробну плиту на нову. На новому надгробку зникає епітафія про «поляглих за Вільну Україну» і список з іменами вояків УПА. Замість «поляглих за Вільну Україну» одержуємо загиблих в лісі безіменних українців”, – пише Подобєд.

“Тут слід нагадати, що цей пам’ятник з’явився в горах не з доброї волі польських партнерів, а в результаті дозволу України відновити поле польських військових поховань на Личаківському цвинтарі у Львові“, – зазначає представник УІНП.

“Якщо підміна написів на надгробку була здійснена з дозволу польської влади – виникає небезпечний прецедент. Скажімо, чи означає це, що українська сторона вправі вчиняти дзеркально, зокрема щодо польських військових поховань на Личаківському кладовищі? Чи ми знову будемо просити, щоб усі українські пам’ятники в Польщі не ліквідовували в обмін на згоду маркувати прикордонні області України новими польським мілітарними меморіалами?” – риторично запитує історик.

Читайте також:
Українські та польські активісти відвідали сплюндровану могилу воїнам УПА біля Верхрати

Як інформувала “Новинарня“, на горі Монастир біля села Верхрата (гміна Горинець-Здруй Любачівського повіту Підкарпатського воєводства Польщі) вандали – імовірно, польські націоналісти – знищили меморіал на могилі воїнів Української повстанської армії. На розбитій меморіальній дошці були написані імена бійців УПА, які загинули в бою з НКВС у березні 1945 року.
Надалі Польща відмовлялася відновлювати захищений міждержавною угодою меморіал, пов’язуючи це із заборонами України на пошукові роботи для поляків.
У листопаді 2019 року на місці зруйнованого українського меморіалу встановили хрест.
27 січня 2020 року під час візиту в Польщу президент України Володимир Зеленський на брифінгу з президентом Польщі Анджеєм Дудою заявив, що польська сторона відновить пошкоджений меморіал на горі Монастир та візьме його під свій захист.

Читайте також:
“Візьміть хоча б Верхрату”: В’ятрович назвав умову, за якої полякам дозволять ексгумацію могил в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна