Українські та польські активісти відвідали сплюндровану могилу воїнам УПА біля Верхрати

 

Близько 30 українських та польських активістів з Варшави, Любліна й Перемишля відвідали в неділю гору Монастир, де у другій половині січня було знищено плиту на могилі 62 воїнів УПА.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в понеділок, 3 лютого, пише “Укрінформ”.

“Громадськість має слідкувати за діями влади, яка щось декларує, але далі нічого не робить. Ми побували в неділю у Монастирі та у Верхраті, оскільки не погоджуємося з нищенням могил, адже це – поза усілякими людськими стандартами”, – розповів голова Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима. 

Він зазначив, що активісти в неділю встановили на могилі УПА на горі Монастир невелику надмогильну табличку з написом польською мовою “Громадяни Польщі української національності, які загинули у бою з НКВС 2-3 березня 1945 року”.

Окрім того, на гранітному хресті пов’язали старовинний вишитий рушник з України.

Активістка Іза Хруслінська зачитала фрагмент листа на адресу міністра культури та голови Інституту національної пам’яті Польщі, який нещодавно підписали кількадесят представників польської еліти.

На горі Монастир, а також на розташованій неподалік могилі воїнів УПА на кладовищі села Верхрата священники УГКЦ відслужили панахиди.

Наступним кроком польських активістів буде звернення до голови комісії національних та етнічних меншин Сейму РП щодо проведення окремого засідання, присвяченого “нищенню українських місць пам’яті, відсутності діалогу з українською громадою, а також установленню винних у слідствах щодо попередніх злочинів проти українських місць пам’яті”.

Як інформувала “Новинарня“, на горі Монастир біля села Верхрата знищили меморіальну дошку з могили воїнів Української повстанської армії. На дошці були написані імена членів УПА, які загинули в бою з НКВС у березні 1945-го року.

27 січня 2020 року під час візиту в Польщу президент України Володимир Зеленський під час брифінгу з президентом Польщі Анджеєм Дудою заявив, що польська сторона відновить пошкоджену могилу на горі Монастир біля села Верхрати у Підкарпатському воєводстві та візьме її під свій захист.

Читайте також:
У польському селі Верхрата на місці зруйнованого націоналістами українського меморіалу встановили хрест

“Візьміть хоча б Верхрату”: В’ятрович назвав умову, за якої полякам дозволять ексгумацію могил в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна