“Розтрощили та викинули в яму”: в Польщі вкотре сплюндрували меморіальну дошку воїнам УПА

 

У Польщі на горі Монастир біля села Верхрати у Підкарпатському воєводстві невідомі знищили меморіальну дошку з могили воїнів Української повстанської армії.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в понеділок, 20 січня, пише газета українців у Польщі “Наше слово”.

Зазначається, що меморіальна дошка на могилі була присвячена членам УПА – жителям навколишніх сіл, які загинули в бою з НКВС у довколишніх лісах 2-3 березня 1945 року.

Про факт знищення таблиці Об’єднанню українців у Польщі стало відомо від людини, яка побувала на горі під час різдвяних свят.

Таблиця вже була розбита у 2015 році. Тоді невідомі розтрощили гранітну плиту з переліком 62-х загиблих, а хрест на пам’ятнику помалювали в біло-червоний колір.

Тепер же таблицю розбили на дрібніші шматки, які викинули в яму.

Зірвано також вишиті рушники з дерев, які восени у рамках вшанування померлих повісили польські активісти та представники інтелігенції.

Читайте також:
У польському селі Верхрата на місці зруйнованого націоналістами українського меморіалу встановили хрест

Місце пам’яті на горі Монастир було встановлене законно в результаті діалогу Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва із представниками Об’єднання українців у Польщі та Всесвітнього об’єднання солдатів Армії крайової.

На могилі є напис: “Загинули в боротьбі за Україну”, затверджений минулим секретарем Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва Анджеєм Пшевозніком.

На пам’ятнику розміщені лише імена та прізвища і дати народження похованих осіб без жодних військових звань і символіки.

Об’єднання українців у Польщі засудило цей акт вандалізму у офіційній заяві.

Як інформувала “Новинарня“, меморіал у селі Верхрата Любачівського повіту Підкарпатського воєводства Польщі, зруйнований вандалами в жовтні 2016 року.  Відповідальність за плюндрування могили взяли на себе радикальні націоналісти з організації “Табір великої Польщі” (Oboz wielkiej Polski).

Читайте також:
“Візьміть хоча б Верхрату”: В’ятрович назвав умову, за якої полякам дозволять ексгумацію могил в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна