Під Пісками внаслідок ворожого обстрілу поранено воїна ЗСУ. Штаб знову згладжує формулювання

 

Протягом минулої доби, 19 вересня, окупаційні війська на Донбасі, незважаючи на “перемир’я”, двічі обстріляли позиції Об’єднаних сил на Донеччині. Внаслідок одного з обстрілів отримав кульове поранення український воїн.

Про це йдеться у ранковому зведенні пресцентру штабу ОС.

При цьому речниця штабу знову застосувала словесну конструкцію “постріл у бік наших позицій” – замість “прицільний обстріл”.

“Минулої доби, 19 вересня, у смугах відповідальності наших бригад збройні підрозділи Російської Федерації тричі порушили домовленості, що вступили в дію 27 липня 2020 року.
Так, факт порушення режиму припинення вогню було зафіксовано неподалік населеного пункту Піски, де ворог відкрив вогонь зі стрілецької зброї у бік наших позицій. Внаслідок ворожого пострілу один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав кульове наскрізне поранення в ногу. Воїну надали домедичну допомогу та доправили до лікувального закладу. Стан здоров’я військовослужбовця задовільний”, – розповіла пресофіцер Ярослава Зоріна.

За її словами,”ще одне застосування противником стрілецької зброї відмічено поблизу Павлополя“.

“Окрім того, порушення досягнутих домовленостей зафіксоване в районі населеного пункту Водяне. На цій ділянці помічено проліт ворожого БПЛА типу “МЕВІК-2” із перетином лінії розмежування. Засобами радіоелектронної боротьби безпілотник противника було подавлено, що унеможливило його подальше застосування. Ворог вкотре намагався спровокувати наших воїнів на відкриття вогню і зафіксувати цей факт. Але українські захисники на провокації не піддалися, вогонь у відповідь не відкривали“, – ідеться у зведенні.

Від початку поточної доби, 20 вересня, станом на 7:30, по всій лінії розмежування спостерігається тиша.

“Обстановка в районі проведення операції залишається контрольованою підрозділами Об’єднаних сил. Українські воїни виконують завдання за призначенням і продовжують надійно тримати лінію нашої оборони”, – зазначила речниця штабу ОС.

Читайте також:
Міністр оборони вирішив штрафувати військових ОС за вогонь у відповідь і “невиправдані бойові втрати”. ДОКУМЕНТ

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”. Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”.

“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року. Воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне облаштування позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо. Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Протягом серпня, у час дії “перемир’я”, командування відзначило відсутність бойових втрат (загиблих) з боку українських військ. Це був перший місяць з початку війни без загиблих з українського боку.

При цьому було зафіксовано 55 випадків, коли окупанти відкривали вогонь – у штабі здебільшого називали це “провокативними пострілами”.
Також протягом періоду “перемир’я” штаб ООС не раз фіксував інженерне облаштування позицій противника (копання окопів) у бік фронту.

6 вересня молодший сержант Тарас Кубійович із 14 омбр ЗСУ загинув унаслідок обстрілу зі стрілецької зброї біля селища Кримське на Луганщині. Того ж дня ще один український військовий був поранений під час обстрілу з АГС біля Красногорівки в Донецькій області.

Після обстрілів із бойовими втратами командування ОС дало “ще одну можливість так званим “ДНР” та “ЛНР” виконати вимоги” укладеної ТКГ домовленості про дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню”.

Ці два обстріли офіс президента України розцінив “як два окремих різних випадки, скоєних із провокаційною метою”. “Ми вимагаємо від Росії втрутитися в ситуацію і вплинути на провокаційну поведінку незаконних збройних формувань у Донецькій і Луганській областях із метою збереження режиму припинення вогню”, – заявили в ОП.

Влада й надалі стверджує, що “режим тиші” на фронті дотримується. Вогонь з боку противника називають “провокаційним”, на який ЗСУ не відповідають.

Читайте також:
Доба ООС: штаб зафіксував постріл біля Катеринівки та неприцільний вогонь під Водяним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна