У 2020 році СБУ розпочала понад 50 кримінальних проваджень за державну зраду

 

З початку 2020 року за матеріалами контррозвідки Служба безпеки України розпочала 52 кримінальних провадження за державну зраду.

Про це в четвер, 17 вересня, інформує пресцентр української спецслужби.

Зазначається, що ще 27 проваджень відкрито стосовно створення терористичної групи чи організації, і по два – за диверсії, шпигунство і теракти.

“У більшості випадків розслідування стосуються викритих агентів російських спецслужб, які виконували розвідувально-підривну роботу проти України”, – інформують у СБУ.

В СБУ нагадали, що державна зрада і теракт інкримінуються затриманому у квітні екскерівнику Центру спеціальних операцій “А” Валерію Шайтанову. Він перебував на агентурному зв’язку з полковником ФСБ РФ і передавав йому розвідувальну інформацію, в тому числі про операції в районі АТО/ООС.

Також в СБУ наголосили, що запобігли передачі секретної технічної документації про вітчизняні військові розробки у ракетобудівній галузі. Мешканця Луганщини, який виявився агентом російської спецслужби, затримали під час спроби передачі даних представникам ФСБ.

Загалом за матеріалами контррозвідки СБУ з початку 2020 року розпочато 221 кримінальне провадження.

Водночас за цей період за результатами розслідувань було винесено судові вироки 73 особам, у тому числі 21 – за державну зраду.

Зокрема, до 12 років позбавлення волі засуджено колишнього правоохоронця Олега Смородінова, який за завданням ФСБ здійснив вбивство начальника відділу Рівненського слідчого ізолятора Івана Мамчура.

За вчинення теракту у Маріуполі, внаслідок якого загинув полковник СБУ Олександр Хараберюш, до 12 років позбавлення волі засуджено двох громадян України.

До 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна засуджено агента ФСБ РФ, який у липні цього року планував підірвати ємності з аміаком на території ПрАТ “Сєвєродонецьке об’єднання “Азот”.

За шпигунство засуджено до 10 років позбавлення волі громадянина КНР- професора Сіанського науково-дослідного інституту сучасної хімії. Він збирав секретну інформацію з розробок об’єктів ОПК України.

Читайте також
Силовики затримали засудженого за держзраду ексдепутата з Криму Ганиша

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна