Доктор технічних наук з Китаю отримав 10 років в’язниці в Україні за шпигунство

 

Громадянина Китайської Народної Республіки Шу Юаньцзє засуджено за шпигунство. Наступні 10 років іноземець проведене за ґратами на території України.

Про це в четвер, 12 березня, звітує пресцентр Служби безпеки України.

“Слідство довело, що маючи ступінь доктора технічних наук, розвідувальну діяльність шпигун здійснював під прикриттям офіційного науково-технічного співробітництва між КНР та Україною”, – йдеться у повідомленні речників СБ.

Контррозвідка встановила, що спеціальну освіту зловмисник здобув у Китайській військовій науковій академії, а також під час навчання у Фізико-хімічному інституті Академії наук РФ.

Зловмисник працював у воєнній промисловій корпорації, що спеціалізується на виробництві озброєння, а також в НДІ сучасної хімії міста Сіань.

За свою успішну діяльність він удостоєний премії першого ступеня Міноборони КНР “За науково-технічний прогрес армії”.

Під час відряджень до України, за інформацією спецслужби, шпигун намагався схилити до конфіденційного співробітництва групу вітчизняних науковців.

“За грошову винагороду іноземець планував заволодіти матеріалами таємних розробок у ракетно-космічній галузі, що є власністю держави”, – наголошують в СБУ.

Оперативники затримали іноземця “на гарячому” під час спроби отримання таємних розробок.

Суд визнав іноземного громадянина винним у скоєнні злочину, передбаченого ч .1 ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України.

Вирок набув законної сили.

У СБУ акцентують, що вітчизняні науково-виробничі установи не вперше стають об’єктами протиправних спрямувань іноземних спецслужб.

Так, у липні 2011 року контррозвідка СБУ затримала двох співробітників Торгово-економічної місії Корейської Народно-Демократичної Республіки, які намагались отримати таємні розробки у сфері ракетобудування. За шпигунство їх засудили до восьми років позбавлення волі.

Читайте також:
Болгарія висилає двох російських дипломатів через підозру в шпигунстві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна