Агент ФСБ Смородінов отримав 12 років тюрми за вбивство майора Мамчура

 

Рівненський міський суд засудив до 12 років позбавлення волі агента ФСБ РФ Олега Смородінова за вбивство співробітника слідчого ізолятора майора Івана Мамчура. 

Вирок набув законної сили в четвер, 2 квітня, передає пресцентр СБУ.

Зазначається, що колишнього співробітника органів МВС України визнано винним у вчиненні державної зради (стаття 111 Кримінального кодексу України).

“Контррозвідники СБУ встановили, що раніше двічі судимий етнічний росіянин Смородінов у січні-лютому 2016 року був завербований співробітником ФСБ РФ Максимом Живилом“, – йдеться у повідомленні.

Представник спецслужби РФ поставив агенту завдання щодо встановлення місць проживання і роботи окремих військовослужбовців ЗС України із числа учасників АТО/ООС та учасників російсько-грузинського конфлікту в 2008 році.

“Зібрані розвіддані Смородінов викладав в окремих звітах, які передавав куратору на оптичних дисках на території РФ. Задокументовано, що у липні 2016 року Смородінов отримав завдання виїхати до України та вбити колишнього військового, працівника Рівненського слідчого ізолятора“, – кажуть у спецслужбі.

За виконання цього завдання співробітник ФСБ обіцяв влаштувати його на роботу в поліцію в тимчасово анексованому Криму.

16 вересня того ж року Смородінов виконав завдання – вбив майора Івана Мамчура у під’їзді його будинку, кажуть у СБ.

Іван Мамчур

Іван Мамчур раніше служив у військовій розвідці, звільнився зі Збройних сил України в 2009 році, а в 2011-му влаштувався на роботу у слідчий ізолятор у Рівному, писали про земляка рівненські ЗМІ.

Офіцера “замовили” за його колишню участь в бойових діях у Грузії.

Хто такий Смородінов та за що він вбив Мамчура

Журналісти The New York Times, які займалися розслідуванням того, як Росія організовує вбивства за кордоном, поспілкувалися з Олегом Смородіновим ще коли тривали судові засідання.

Смородінов розповів, що кураторів у нього в Москві було двоє (ім’я другого – Максим – ред.) і він зустрічався з ними у Віденському кафе за кілька кроків від російського розвідувального управління.

Смородінов навіть намалював журналісту, який брав у нього інтерв’ю, схему розташування цього кафе. За словами Смородінова, куратори доручили йому знайти в Україні шістьох людей, кожному з яких було присвоєне “квіткове” кодове ім’я. Мамчур був названий “трояндою”.

Перш ніж вбити Мамчура, Смородінов деякий час за ним стежив. Він каже, що Мамчур щоранку їхав на велосипеді на роботу, а у вільний час пив пиво на автостоянці, на якій стара жінка доглядала за зграєю кішок.

Смородінов каже, що 16 вересня 2016 року йому подзвонили, заявивши: “Троянда повинна бути зірвана сьогодні. Завтра це буде неактуально”.

Безпосередньо перед вбивством Смородінов чекав Мамчура в коридорі поруч із його квартирою з сигаретою в одній руці і переробленим пістолетом із глушником в іншій. Коли Мамчур вийшов з ліфта, Смородінов гукнув його на ім’я і розстріляв у нього всю обойму.

Фото: The New York Times

Смородінов стверджує, що ніколи не був офіцером російської розвідки, але служив на радянському флоті і кілька років працював у міліції. Однак потім він відсидів термін у в’язниці за хабарництво і здирництво і більшу частину життя займався організованою злочинною діяльністю, зокрема переправляв жінок з України до Москви для заняття проституцією.

Під час бойових дій на сході України він був поранений і після цього у 2015 році оселився в Москві. За словами Смородінова, на кураторів з ФСБ він вийшов за допомогою контактів із представниками ПВК “Вагнера”, встановлених на виставці зброї у Москві. Смородінов розповів, що спочатку він мав намір сам поїхати до Сирії як найманець.

Американське видання довідалося, що Мамчур був у Грузії, коли почалася війна. Він командував третім полком спеціальних операцій української армії – елітного підрозділу, бійці якого були також в Іраку та Афганістані.

Читайте також:
СБУ заявляє, що попередила подвійне замовне вбивство за кордоном

Як інформувала Новинарня, 18 листопада 2016 року тодішній генпрокурор Юрій Луценко на спільному брифінгу з ексголовою СБУ Василем Грицаком розповідали, що затриманий зізнався, що застрелив майора внутрішньої служби на замовлення ФСБ Росії. Вбивство відбулося 16 вересня в коридорі житлового будинку м. Рівне.
Смородінов намагався перейти на територію РФ з боку Харківської області.

За словами Луценка, в усній розмові зі слідчими Смородінов повідомив, що скоїв вбивство на замовлення органів ФСБ РФ, оскільки Мамчур раніше проходив службу в спецпідрозділах українських Збройних сил в зоні АТО.

Луценко тоді заявляв, що причетність Смородінова та інших осіб до злочину підтвердила ДНК-експертиза недопалків і пістолета.

Читайте також:
Експрацівник МВС у Дніпрі шпигував для ФСБ Росії, – СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна