Звинувачення проти Банкової щодо зриву операції СБУ дуже серйозні і потребують створення ТСК, – нардеп від “Голосу”

 

Звинувачення на адресу офісу президента України, його голови та самого Володимира Зеленського щодо провалу операції СБУ із затримання “вагнерівців” дуже серйозні, вони потребують детального розслідування, звітів причетних осіб перед Верховною Радою та створення парламентської ТСК.

Як передає “Новинарня“, про це у вівторок, 18 серпня, заявив народний депутат від фракції “Голос” Ярослав Юрчишин.

“У серії публікацій з різних джерел йдеться про можливу причетність очільника держави та його команди до витоку секретної інформації та зриву таємної операції спецслужб проти російських найманців.
Звинувачення надзвичайно серйозні, ця справа не може і не має початися та закінчитися лише обговоренням на ток-шоу. Необхідне розслідування – повне та відкрите”, – написав Юрчишин у фейсбуці.

На думку нардепа, розслідування цієї справи можливе лише за умови парламентського контролю, адже всі фігуранти скандалу перебувають у підпорядкуванні президента.

“Звіт голови СБУ Баканова перед парламентом, звіт чинного голови Головного управління розвідки Буданова та колишнього очільника ГУР Бурби перед парламентським комітетом з питань національної безпеки, оборони та розвідки – перші і необхідні кроки.
Повне розслідування справи під контролем парламенту – єдиний спосіб дати суспільству відповідь на питання, що сталося і чи була державна зрада. Парламент повинен негайно створити тимчасову слідчу комісію для розслідування цієї справи, в неї мають увійти представники всіх парламентських сил”, – заявив нардеп від “Голосу”.

“Це – тест президента та його команди на відкритість. Справжній слуга народу звітує народу. Ми чекаємо такого звіту”, – наголосив Юрчишин.

“Можна додати лише одне – тепер ми розуміємо, чому закон про імпічмент написаний так, що імпічмент де-факто неможливий. Це робилося «про всяк випадок». Випадок настав“, – вказав також депутат.

Читайте також:
Оприлюднено записи вербування СБУ “вагнерівців”, які воювали на Донбасі. ВІДЕО

Як писала “Новинарня“, 17 серпня агент НАБУ Євген Шевченко оприлюднив інформацію про те, що затримання в Білорусі групи ПВК “Вагнер” було спланованою і тривалою операцією контррозвідки Служби безпеки України, проте її проведення зірвав очільник офісу президента Андрій Єрмак.

Згодом журналіст Юрій Бутусов оприлюднив дані джерел у силових органах, відповідно до яких президент Володимир Зеленський звільнив начальника Головного управління розвідки МОУ Василя Бурбу, бо той вимагав розслідувати причетність керівництва офісу глави держави до провалу великої операції СБУ із затримання групи “вагнерівців”.
За інформацією Бутусова, Зеленський, Єрмак і перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко фактично зірвали цю операцію, щоб не псувати відносини з Росією напередодні початку “всеохопного перемир’я” в зоні ООС. Таким чином Україна не змогла наповнити “обмінний фонд” російськими бойовиками, які воювали на Донбасі, щоб провести вигідний обмін полоненими.

Читайте також:
Російське ТБ показало інтерв’ю висланих з Білорусі “вагнерівців”

Нагадаємо, 29 липня білоруські державні ЗМІ повідомили про затримання 33 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер” (32 – під Мінськом, ще одного – в іншому регіоні). Вони прибули до Білорусі в ніч із 24 на 25 липня, за два тижні до виборів.
Слідчий комітет Білорусі підозрював затриманих у підготовці масових заворушень напередодні президентських виборів. Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав це “надзвичайною подією”, зібрав Раду безпеки країни і звинуватив Росію у “брудних намірах”. Також Лукашенко викликав українського та російського дипломатів через затримання “вагнерівців”.
Секретар Ради безпеки Білорусі Андрій Равков 30 липня повідомив, що на території країни триває пошук ще близько 200 бойовиків. Росія такі версії білоруської сторони заперечила.

Усі затримані мали російські паспорти. Дехто з них – вихідці з України, з Донецької і Луганської областей – також є українськими громадянами (в офісі генпрокурора України заявляли про дев’ятьох таких).
Україна зробила запит до Білорусі про екстрадицію загалом 28 затриманих під Мінськом бойовиків, яким оголошено про підозру за фактом участі у терористичній діяльності на Донбасі.

Однак 14 серпня Білорусь видала Російській Федерації всіх 32 “вагнерівців” (крім одного громадяина РБ), проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію.

Читайте також:
В’ятрович: СБУ відкрила кримінальну справу щодо держзради Кучми та Єрмака

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна