Міжнародний військовий огляд за тиждень: 9-16 серпня

 

підготував: Максим Мірошниченко

Ізраїль та Арабські Емірати стоять на порозі історичної угоди

Президент ОАЕ шейх Халіфа бін Заїд аль-Нахайян, президент США Дональд Трамп та прем’єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу стоять на порозі великої історичної події

Об’єднані Арабські Емірати та Ізраїль за посередництва США уклали угоду про нормалізацію відносин. Очікується, що незабаром країни-учасниці угоди обміняються послами та відкриють дипломатичні представництва.

Історичний договір підписали 13 серпня, про що повідомив президент США Дональд Трамп.

Ця угода стала третім подібним ізраїльсько-арабським договором із 1948 року: в 1979-му був підписаний договір із Єгиптом, а в 1994 році – з Йорданією.

Єрусалим та Дубаї і до цього мали тісні неофіційні контакти, а в останні роки за посередництва Білого дому стали на ще більшу платформу порозуміння. Ізраїль внаслідок цієї угоди отримає нові бізнес-контакти та інвестиції.

Щоправда, за угодою Дубаї вимагає відмовитися від анексії територій на Західному березі Йордану.

Як відомо, включення до складу Ізраїлю низки палестинських територій викликає велике невдоволення в арабо-мусульманському світі. Довгий час це вважалося стрижнем політики уряду Беньяміна Нетаньягу. Але нині прем’єр-міністр Ізраїлю розповідає про великі перспективи співпраці з однією з найвпливовіших країн Близького Сходу.

Якщо сторони остаточно домовляться та обміняються посольствами, ОАЕ стануть першою за останні 25 років арабською країною, яка офіційно примирилася із фактом існування єврейської держави.

На ляху до подальшого прориву між Арабськими Еміратами та Ізраїлем відкрився телефонний зв’язок.
Раніше абоненти чули записане арабською та англійською мовами повідомлення, яке сповіщало, що з’єднання з ізраїльськими номерами неможливе. Розвиток інтернету дозволив людям обходити заборону, однак навіть такі дзвінки часто переривалися.

Читайте також:
Об’єднані Арабські Емірати визнали існування Ізраїлю

Турки і греки знову міряються силами навколо газових родовищ у Середземному морі

Турецький та грецький погляди на приналежність шельфу східного Середземномор’я. Графіка: АР

Пішла нова хвиля загострення протистояння Греції й Туреччини у Східному Середземномор’ї. Турецькі спеціалізовані судна в супроводі військових кораблів продовжують вести розвідку запасів вуглеводнів на спірних ділянках морського шельфу. Греція теж концентрує в районі свої військово-морські сили. На допомогу Афінам надіслав свій військовий корабель та два літаки Париж.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що спроби завадити турецьким суднам вести розвідку родовищ будуть коштувати противникам Анкари дуже дорого.

Нагадаємо, що спір за виключні економічні зони у східній частині Середземного моря розгорівся після того, як тут відкрилися великі запаси вуглеводнів. Навколо морського шельфу зійшлися інтереси відразу кількох держав – Туреччини, Кіпру, Греції, Лівії та частково Ізраїлю.

Головне протистояння розпочали Афіни та Анкара. Із початком громадянської війни в Лівії Туреччині вдалося перехопити ініціативу – Анкара підписала договір про розмежування ділянок шельфу із владою у Триполі та розпочала розвідку газових родовищ.

Франція втрутилася на боці Афін головним чином через те, що підтримує у громадянській війні в Лівії сили маршала Халіфи Хафтара – суперника офіційного Триполі та Анкари.

Між тим, у самій Лівії бойові дії між урядовими силами та Хафтаром стоять на паузі.

Пентагон готується збивати ворожі ракети лазерами

Найбільший постачальник Пентагону, корпорація Lockheed Martin презентувала концепт-варіант лазерного протиракетного озброєння. За задумом військових технологів, інтегрована система виявлення та наведення буде визначати ціль, а лазерний промінь зі швидкістю світла збиватиме ворожі ракети (земля-земля, земля-повітря, море-земля) фактично на будь-якій стадії польоту.

У Lockheed Martin наразі презентували проект, яким передбачається встановлення нового озброєння на літаки-винищувачі.

За словами керівництва компанії, робота над створенням оборонного озброєння йде повним ходом, про якісь терміни поки що не йдеться, втім, повідомляється, що дослідницька лабораторія ВПС США працює над аналогічними програмами із 2013 року. А у 2023 році Пентагон уже почне льотні випробовування лазерного озброєння.

Рада Безпеки ООН не проголосувала за продовження збройного ембарго проти Ірану

Інспекція МАГАТЕ на іранському ядерному об’єкті. Фото: AP

Тегеран здобув велику дипломатичну перемогу – 15 серпня Рада Безпеки ООН не підтримала ініціативу США продовжити збройне ембарго проти Ірану.

Заборона на продаж зброї Ісламській Республіці Іран діяла останні 13 років, експерти прогнозували її близький провал.

Незважаючи на ембарго, теократичний режим у Тегерані продовжив певні ядерні випробовування, які не поспішає афішувати перед МАГАТЕ.

“Яструбом” стосовно Ірану середи великих держав виступали переважно США, на противагу їм діяли Росія та Китай. Європа ж намагалася знайти компроміс.

Відтак за продовження ембарго на Радбезі ООН позицію США підтримала лише Домініканська Республіка, тоді як європейці утрималися від голосування.

Тегеран через офіційну пропаганду уже заявив, що Штати опинилися в найбільшій за всю історію “міжнародній ізоляції”.

Держсекретар США Майк Помпео вважає, що таке рішення буде означати подальшу ескалацію на Близькому Сході, адже Тегеран агресивно налаштований щодо Ізраїлю та сусідів по Перській затоці.

Натомість у Москві дістали з шухляди свою ідею саміту “Великих держав” і запропонували розв’язати ядерну проблему на саміті п’яти країн – постійних членів РБ ООН (США, Велика Британія, Франція, КНР, Росія) за присутності Німеччини та Ірану. Пекін уже встиг офіційно підтримати цю пропозицію.

Штати продадуть Тайваню 66 винищувачів F-16

Фото: Anadolu

США продовжують забезпечувати безпеку маленької Китайської Республіки на острові Тайвань перед загрозою великої КНР. Так, минулого тижня Пентагон офіційно повідомив про укладання контракту на виробництво та постачання Тайваню популярних у світі винищувачів четвертого покоління F-16.

За повідомленнями американської преси, йдеться про 66 літаків, які суттєво можуть покращити обороноздатність Тайваню на тлі агресивної поведінки великого Китаю.

Офіційний Пекін не визнає існування незалежного Тайваню та вводить санкції до усіх країн, які встановлюють зв’язки із Тайбеєм.

Своєрідно угоду прокоментувала китайська офіційна англомовна преса. Так, газета Global Times заявила, що угода є провокацією на тлі посилення напруженості у Тайванській протоці.

Що саме є “напруженням”, комуністична преса не повідомляє, проте відомо, що КНР часто проводить постійні навчання у протоці.

У Тайбеї заявляють, що таким чином КНР тренується провести вторгнення на єдиний китайський некомуністичний острів.

Читайте також:
Ердоган: Туреччина може розірвати дипвідносини із ОАЕ через угоду з Ізраїлем

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна