Ердоган: Туреччина може розірвати дипвідносини із ОАЕ через угоду з Ізраїлем

 

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина розглядає можливість припинення дипломатичних відносин з Об’єднаними Арабськими Еміратами та відкликання свого посла в зв’язку з угодою ОАЕ про нормалізацію відносин з Ізраїлем.

Про це в п’ятницю, 14 серпня, інформує “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

У турецькому МЗС зазначили, що історія ніколи не пробачить ОАЕ “лицемірної поведінки” при укладенні угоди, яка змінює порядок близькосхідної політики.

За угодою, укладеною за посередництва США, Ізраїль погодився призупинити заплановану анексію територій на окупованому Західному березі. Палестинські лідери засудили угоду між ОАЕ та Ізраїлем як “удар в спину”.

“Дії проти Палестини – це не той крок, який можна терпіти. Зараз Палестина або закриває, або відкликає своє посольство. Те ж саме актуально і для нас зараз”, – сказав Ердоган, додавши, що віддав розпорядження своєму міністру закордонних справ.

“Я сказав йому, що ми також можемо зробити крок в напрямку припинення дипломатичних відносин з керівництвом в Абу-Дабі або відкликати нашого посла”, – сказав він журналістам.

Раніше Міністерство закордонних справ Туреччини заявило, що палестинці мали рацію, відхиливши угоду, в якій ОАЕ “зрадили їхню справу”.

Туреччина має дипломатичні і торгові відносини з Ізраїлем, але вони були напруженими протягом багатьох років.

Угода робить ОАЕ третьою арабською країною, яка встановила повноцінні відносини з Ізраїлем після Єгипту в 1979 році і Йорданії в 1994 році.

Читайте також:
Об’єднані Арабські Емірати визнали існування Ізраїлю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна