Об’єднані Арабські Емірати визнали існування Ізраїлю

 

Ізраїль та Об’єднані Арабські Емірати за посередництва Сполучених Штатів Америки уклали угоду про нормалізацію відносин.

Про це повідомив у четвер, 13 серпня, президент США Дональд Трамп. У твітері він опублікував текст спільної заяви.

У ньому, зокрема, йдеться, що Ізраїль утримається від проголошення свого суверенітету над частиною територій Західного берега річки Йордан, які палестинці хочуть бачити частиною своєї майбутньої держави.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1293922803419353088

Як зазначає агентство Associated Press, ОАЕ стали першою державою Перської затоки, яка встановлює активні дипломатичні контакти з Ізраїлем, і третьою в світі арабською країною, що вдається до такого кроку.

Очікується, що незабаром країни-учасниці угоди обміняються послами і відкриють дипломатичні представництва, пише “Радіо Свобода”.

В адміністрації Трампа наголошують, що договір став результатом тривалих дискусій між Ізраїлем, Еміратами та США і що діалог значно просунувся в останнім часом.

Телефонна розмова, в якій сторони підтвердили згоду на нормалізацію, відбулася 13 серпня за участю Дональда Трампа, ізраїльського прем’єра Біньяміна Нетаньягу і наслідного принца Абу-Дабі шейха Мухаммада бен Заїда.

Делегації Ізраїлю та ОАЕ мають намір провести зустріч упродовж наступних тижнів, щоб підписати спільні документи, пов’язані з інвестиціями, сферою безпеки, телекомунікаціями, а також туризмом і прямими авіаперельотами між Абу-Дабі і Тель-Авівом.

Представники адміністрації Трампа в коментарі агентству Reuters зазначили, що домовленості розширять доступ мусульман до мечеті Аль-Акса в Східному Єрусалимі.

Також сторони мають намір прискорити співпрацю, пов’язану з лікуванням і виробництвом вакцини проти коронавірусу.

Читайте також:
Українці вже можуть в’їхати на Мальдіви, в ОАЕ і Болгарію, з Шенгеном поки що складніше, – міністр

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна