Офіс генпрокурора назвав наступні кроки у справі МН17

 

Україна і Нідерланди обговорили подальшу співпрацю в розслідуванні збиття авіалайнера рейсу MH17 над окупованою частиною Донбасу в 2014 році.

Про це йшлося під час зустрічі у вівторок, 11 серпня, заступника генерального прокурора Гюндуза Мамедова і посла Нідерландів в Україні Йоганнеса де Мола.

“Українська сторона координує свою роботу з партнерами у Спільній слідчій групі. Ми робимо все необхідне для встановлення всіх причетних до цього злочину. Мета подальшого розслідування – ідентифікувати осіб із числа екіпажу установки “Бук” і високопосадовців, які віддавали накази про направлення зенітно-ракетного комплексу до України”, – цитує пресслужба відомства слова Мамедова.

Крім того, сторони обговорили подачу позову Нідерландів до Європейського суду з прав людини проти Росії через збиття літака.

Мамедов запевнив, що в разі ухвалення Україною рішення приєднатися до позову офіс генпрокурора надасть всю необхідну інформацію.

Як відомо, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 пасажирів та членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – росіяни Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”) та громадянин України Леонід Харченко (“Кріт”). Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Судовий процес у цій справі почався 9 березня 2020 року в судовому комплексі “Схіпхол” біля Амстердама.
На початку першого засідання в судовій залі була присутня частина родичів загиблих, преса, сторона обвинувачення, а також адвокати одного з підозрюваних – підполковника ГРУ РФ Олега Пулатова. Підозрювані на суд не прибули.

Через коронавірусний карантин судові засідання відбулися лише 9, 10 і 23 березня.

Адвокатам Пулатова дали час ознайомитися з матеріалами справи, відтак чергове засідання призначили на 8 червня.

Піт Плюг, глава Фонду катастрофи MH17, яка об’єднує родини жертв трагедії, вважає, що судові слухання можуть розтягнутися на 4-5 років, а з урахуванням розгляду апеляцій – на 7 років.

У травні стало відомо, що бойовики “ДНР” “арештували” обвинуваченого у справі МН17 Леоніда Харченка “Крота” в іншій кримінальній справі. Його колеги вважають, що колишнього розвідника хочуть “ізолювати”, щоби запобігти викраденню Харченка спецслужбами України.

8 червня судовий процес у “Схіпхолі” відновився.

Чотирьом підозрюваним 10 червня відмовили в наданні імунітету бійців однієї з воюючих сторін – комбатантів.

Читайте також:
“Вивчатимуть дії Росії, а не України”: в МЗС прокоментували заяви з РФ про “розслідування проти Києва” у справі MH17

Шості роковини MH17: брехня Росії, “альтернативні версії” й беззаперечні докази в суді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна