Справа MH17: підозрюваним у збитті літака не надали імунітет учасників бойових дій

 

Чотирьом підозрюваним, які перебувають під судом за збиття літака рейсу MH17 в 2014 році, відмовили в імунітеті бійців однієї з воюючих сторін – комбатантів.

Як передає “Європейська правда” з посиланням на видання De Telegraaf, про це заявив прокурор Ворд Фердинандуссе в середу, 10 червня, під час третього дня пояснень прокуратури з приводу розслідування катастрофи.

Імунітет комбатанта захищає бійців у збройному конфлікті від судового переслідування. Адвокати Сабіна Тен Дусшате і Будевейн ван Ейк вважають, що підозрюваний Олег Пулатов може розраховувати на таку форму імунітету.

За словами  Фердинандуссе, для звільнення від судового переслідування необхідно відповідати п’ятьом умовам. Пулатов, два інших росіянина Ігор Гіркін і Сергій Дубинський, а також  українець Леонід Харченко не підпадають під ці умови.

Наприклад, повинен бути міжнародний збройний конфлікт, в якому зрозуміло до якої зі сторін належать бійці, повинна бути сторона, перед якою комбатанти повинні звітувати, внутрішня система воєнного стану, і бійці повинні дотримуватися норм військового права, закріплені в Женевській конвенції.

Фердинандуссе вважає, що важко визначити, чи існує міжнародний збройний конфлікт на Сході України, але, схоже, це так.

За даними генпрокуратури, умова про те, що бійці повинні дотримуватися норм міжнародного військового права, також не виконана.

Таким чином, на думку державної прокуратури, немає жодних сумнівів у тому, що четверо підозрюваних не можуть претендувати на імунітет учасників бойових дій, а відтак їх можна переслідувати на основі кримінального права Нідерландів.

Як інформувала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”), Леонід Харченко (“Кріт”). Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Судовий процес у цій справі почався 9 березня 2020 року в судовому комплексі “Схіпхол” біля Амстердама.
На початку першого засідання в судовій залі була присутня частина родичів загиблих, преса, сторона обвинувачення, а також адвокати одного з підозрюваних – підполковника ГРУ РФ Олега Пулатова. Підозрювані на суд не прибули.

Через коронавірусний карантин судові засідання відбулися лише 9, 10 і 23 березня.

Адвокатам Пулатова дали час ознайомитися з матеріалами справи, відтак чергове засідання призначили на 8 червня.

Піт Плюг, глава Фонду катастрофи MH17, яка об’єднує родини жертв трагедії, вважає, що судові слухання можуть розтягнутися на 4-5 років, а з урахуванням розгляду апеляцій – на 7 років.

У травні стало відомо, що бойовики “ДНР” “арештували” обвинуваченого у справі МН17 Леоніда Харченка “Крота” в іншій кримінальній справі. Його колеги вважають, що колишнього розвідника хочуть “ізолювати”, щоби запобігти викраденню Харченка спецслужбами України.

8 червня судовий процес у “Схіпхолі” відновився.

Читайте також:
Кільце навколо Росії у справі MH17 стискається, – заступник глави МЗС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна