Шості роковини MH17: брехня Росії, “альтернативні версії” й беззаперечні докази в суді

 

автор: Максим Мірошниченко

Рівно шість років тому, 17 липня 2014-го, в небі над Донбасом був збитий малайзійський «Боїнг 777» рейсу MH17 Амстердам – Куала-Лумпур.

У розбитому фюзеляжі на висоті понад 10 000 метрів впродовж кількох секунд загинули 298 людей. Уламки літака з тілами жертв катастрофи розлетілися на великій території. Особисті речі пасажирів потім потрапляли в інстаграми їх нових власників. А бойовики, навіть пересвідчившись, що вони збили не український військовий, а пасажирський літак, спокійнісінько продовжували фотографуватися на тлі свого «трофею».

Навколо цього страшного злочину розігралася інформаційна битва, яка не вщухає і досі. І ця битва загрожує Москві дедалі більшим фіаско, якого в Кремлі точно не планували.

Починаючи з 9 березня 2020 року, в судовому комплексі “Схіпхол” неподалік Амстердама тривають слухання Окружного суду Гааги у справі про збиття малайзійського “Боїнга” (193 із 298 загиблих були громадянами Нідерландів). «Новинарня» підсумувала останні новини та диспозиції сторін цього процесу.

«”Бук”, але не російський, вибух, винищувач» – суд розглядає всі версії

Як відомо, за підозрою у скоєнні цього злочину судять чотирьох осіб. Це громадяни Росії Сергій Дубинський («Хмурий»), Ігор Гіркін («Стрелок») та Олег Пулатов («Гюрза») і громадянин України Леонід Харченко («Кріт»), один із «командирів розвідки ДНР».

Троє з обвинувачених в організації доставки та запуску зенітно-ракетного комплексу «Бук-1М», з якого було збито малайзійський лайнер, відмовилися від участі у процесі. Погодився лише Пулатов. Сам він на суд не з’являється, зате делегував туди трьох своїх адвокатів. Завдяки цій «жертві» росіяни отримали доступ до матеріалів справи.

Підсудні у справі про збиття лайнера рейсу МН17. Фото: Getty Images

Нагадаємо, що ні Росія, ні Україна як держави не є сторонами процесу. Тому не варто сподіватися, що Феміда у “Схіпхолі” визнає Путіна злочинцем, а Кремль – спонсором тероризму.

Однак саме завдяки слідству, яке вже перекочувало в суд, уряд Нідерландів подав позов на Росію до Європейського суду з прав людини, і тепер Кремль іще більше загруз у цьому злочині.

Станом на 17 липня в справі про збиття лайнера рейсу MH17 провідбулося 10 судових засідань, останнє з них – 3 липня. Наразі процес на паузі до 31 серпня. Однак навіть за ці кілька місяців процесу громадськість дізналася чимало цікавих моментів.

Один з основних полягає в тому, що суд розглядає не лише основну версію катастрофи – збиття лайнера російським ЗРК «Бук-М1», а й кілька альтернативних:

  • збиття літака «Буком», але не російським (тобто українським);
  • збиття іншим ЗРК;
  • вибух (вибухи) на борту;
  • збиття лайнера іншим літаком (літаками).

Як зазначили служителі Феміди, ці версії неможливо було відкинути як завідомо неправдиві, адже слідству завадили вивчити справу в повній мірі кілька обставин: неможливість зібрати всі уламки, відсутність вільного доступу до місця падіння літака та до низки ймовірних районів запуску ракети.

уламки Боїнга MH17. Фото: Reuters

Постаралася й російська сторона, яка наплодила навколо цієї справи купу фейків. Крім того, є свідки, які нібито бачили під час катастрофи в тому районі й військові літаки, а хтось навіть чув вибух на висоті 10 000 метрів.

Слідчі настільки широко взялися за справу, що на початку розглядали навіть версії зіткнення з метеоритом або з орбітальним апаратом, що зійшов із власної траєкторії – відповідні запити робилися в аерокосмічні служби.

Читайте також:
Справа МН17: 13 свідків залишаться засекреченими та отримають кодове ім’я

В момент катастрофи супутники «заплющили очі»

Ключових аргументів на користь версії із влучанням саме російської ракети із ЗРК «Бук-М1» дуже багато. Окрім запису переговорів між терористами, які надала Служба безпеки України, слідчі знайшли «начинку» (двотавровий «метелик»), що властива саме цій моделі ракети. Українські «Буки» такої не мають.

Вражальні елементи ракети, знайдені на місці катастрофи MH17. Фото: Getty Images

Докази вдалося виявити, оглянувши кожен знайдений уламок лайнера і просканувавши через рентген та МРТ усі без винятку фрагменти тіл загиблих. Знайшли не лише «начинку», а й сліди калібрування від інструмента, який виготовляв ці «метелики».

Приблизну точку запуску ракети (район селища Первомайський) визначили, вивчаючи зміни тяги двигуна ракети на різних стадіях її польоту.

Натомість російський виробник ЗРК, державне оборонне підприємство РФ «Алмаз-Антей», переконував, що ракета вилетіла не з контрольованого бойовиками Первомайського, а із Зарощенського, і не з російського, а з українського «Бука». Хоча той район тоді також не контролювався українською армією.

Втім, така версія заперечує причетність єдиного підсудного, що хоч заочно бере участь у процесі – Олега Пулатова, адже той за матеріалами справи перебував саме в околицях Первомайського.

На місці катастрофи рейсу МН17. Фото Reuters

Як виявилося, в момент катастрофи чомусь майже всі орбітальні супутники «не бачили» той район Донбасу. Слідчі зверталися до всіх країн, у яких є бодай один супутник.

Росіяни заявили, що в них немає супутникових знімків того району. Китай визнав, що у них там супутник був, але саме в ту мить він не працював.

Натомість США підтвердили, що у них є відповідний знімок. Але заявили, що він засекречений і може розглядатися на суді лише за умови, якщо процес закриють від громадськості.

Російська пропаганда відразу вхопилася за цю обставину, розвиваючи теорії про те, чому Штати нібито «приховують інформацію». А деякі експерти припустили, що США таким чином не хочуть демонструвати можливості своєї системи виявлення ракет, яка настільки чутлива, що «бачить» полум’я із сопла не тільки якоїсь балістичної ракети, а навіть ракети ЗРК.

Втім, насправді цей знімок опосередковано фігурує у справі. США через свої військові канали надали його військовим союзних Нідерландів, а ті зробили опис знімка. Відповідність між описом та самим знімком засвідчив один із суддів процесу, якому надали разовий доступ до цього секретного матеріалу.

Опис, який ліг в матеріали справи, свідчить, що

супутники зафіксували пуск ракети «земля-повітря» із району на 6 км південніше від Сніжного – тобто з околиць смт Первомайський.

Проросійський бойовик на місці катастрофи малайзійського “Боїнга” рейсу МН17, липень 2014

Читайте також:
Суддя у справі MH17 у Нідерландах розповів, як вдалося вручити повістки підозрюваним

«Викликаємо диспетчера Карлоса»!

В кінці червня слово надали адвокатам Пулатова, які заспамили суд понад сотнею клопотань. Адвокати придиралися до всього і фактично вимагали перегляду більш ніж 5-річного слідства. На їхню думку, слідство поверхнево відпрацювало інші версії, не опитало слідчого, який повідомив про самогубство українського пілота Владислава Волошина (російська пропаганда малювала його за штурвалом «штурмовика, що розстрілював «Боїнг»), а також не повністю дістало свідчення усіх свідків.

Захисники Пулатова клопотали навіть про дачу свідчень легендарним «диспетчером Карлосом»(!) – створеним кремлівськими пропагандистами фейковим персонажем, який нібито бачив, як перед зникненням з радарів рейс МН17 «переслідували два українських винищувачі».

На останньому засіданні, 3 липня, судді обмежили захист у «спамі». Суд зазначив, що Олег Пулатов звинувачується конкретно у сприянні збиття лайнера ЗРК «Бук», відтак клопотання його захисту, які не стосуються саме цих обставин, розглядатися не будуть.

Суд також відхилив клопотання про вияснення причини того, чому Україна не закрила свій повітряний простір у зоні бойових дій, про переклад справи на 40 тисяч сторінок нідерландською мовою (вони викладені російською та англійською), відхилив апеляції до того, що Україна не попереджала про польоти цивільних літаків над зоною бойових дій (їх ніхто і не мав попереджати).

Головуючий суддя у справі про “Боїнг” MH17 Хендрік Стейнхаус

Втім, суд задовольнив клопотання захисту заслухати додаткові свідчення українського військовослужбовця ППО та експертів «Алмаз-Антея». Таким чином, Феміда сконцентрувалася у «кейсі Пулатова» на версії збиття лайнера ракетою і дала адвокатам змогу спробувати довести, що ракета була не російська.

Отже, ми спостерігаємо неупереджений судовий процес зі змагальним принципом, на якому захист Пулатова лише зараз береться до розробки стратегії своїх дій.

Скільки триватиме суд – невідомо. На офіційному сайті процесу календар засідань розписаний до листопада 2021 року.

Але процес може затягнутися, якщо у ньому з’явиться хтось із інших обвинувачених. У такому разі йому також мають надати час для ознайомлення з матеріалами. І мали б переглядати всі слухання, де хоч якось фігурує його прізвище.

Втім, і слідство, і суд заблокували можливість ще й такого безкінечного затягування процесу, адже слухання щодо кожного фігуранта будуть вестися окремо.

Читайте також:
Офіційно: “Боїнг” на Донбасі збили російським “Буком” із території бойовиків

Найбільші російські фейки, які спростувало розслідування

Модель збиття малайзійського “Боїнга” ракетою із ЗРК “Бук-М1”

Фейк 1: «У розслідування не включили Росію»

У міжнародну слідчу групу представників РФ і не мали брати. Лайнер був не російський, на ньому не було громадян РФ, і катастрофа сталася не над її територією.

Представники Росії були присутні при процедурі відкриття бортових самописців та засвідчили дотримання стандартів цього процесу. Матеріали суду можуть вказати на причетність РФ до катастрофи хіба що у ролі злочинця.

Фейк 2: «Російські свідчення не беруть до уваги»

Як бачимо, дані експертиз російського держконцерну «Алмаз-Антей» увійшли в матеріали суду, і захист може запросити виробників ЗРК для додаткових свідчень.

Більше того, ще на стадії слідства росіяни заявили, що в них не збереглися дані радіолокаційних станцій про ситуацію в районі польоту авіалайнера. Але через два роки ці дані «несподівано» знайшлися! Причому в «неканонічному» 32-бітному форматі (а не в стандартному 64-бітному), який не дозволяє відслідкувати історію редагування цих даних.

Фейк 3: «Диспетчер Карлос»

Російське ТБ знайшло нібито «диспетчера бориспільського аеропорту» Карлоса, який стверджував, що Боїнг збив український військовий літак. «Експерт» з’являвся на Russia Today та строчив сенсаційні повідомлення у твітері під акаунтом Carlos Spainbuca.

Згодом цей акаунт перейменувався на Людмилу Лопатишкіну, а незалежні журналісти розшукали псевдо-«диспетчера». Ним виявився громадянин Іспанії Хосе Карлос Барріос Санчес, який мав судимість та арешт за шахрайство.

Сам «авіадиспетчер» зізнався, що ніколи не працював в авіації, а твіти про «українські винищувачі» строчив за винагороду від Russia Today, загалом отримавши від росіян за свої фейки 48 тисяч доларів.

Фейк 4: «Знімок» українського літака, який збиває «Боїнг»

“Сенсаційний” фейковий знімок нібито збиття малайзійського літака українським винищувачем, продемонстрований на російському Першому каналі

Продемонстрований в ефірі російського державного телеканалу «сенсаційний супутниковий знімок», на якому український штурмовик нібито збиває малайзійський лайнер, не пройшов суворий кастинг на суд.

Як виявилось, слідчі вимагали у росіян більш якісного фото, аби встановити його достовірність. Але чіткішого зображення «беззаперечного доказу злочину України» у російських пропагандистів не знайшлося.

До слова, через кілька років після демонстрації вочевидь фейкового знімку в ефірі гендиректор  пропагандистського Першого каналу РФ Костянтин Ернст визнав, що той сюжет був помилкою.

Фейк 5: «Україна винна, бо не закрила повітряний простір над зоною бойових дій»

Теза, яка трапляється й до сьогодні. Насправді українські чиновники вже безліч разів повторювали (і міжнародне право на їхньому боці), що малайзійський лайнер та й інші трансконтинентальні пасажирські лайнери спокійно літали над Україною на стандартній для себе висоті понад 10 тисяч метрів, оскільки бойові дії на таку висоту не розповсюджувалися.

Українським винищувачам не було сенсу шукати там ворожі танки чи укріпрайони, а ПЗРК «сепарів» не діставали на такі висоти. І ніхто й гадки не мав, що десь у Москві було ухвалено рішення висунути на Донбас високоточну зброю, яка добиває до найвищого ешелону польотів цивільної авіації…

Король Нідерландів Віллем-Александер із королевою Максимою біля меморіалу загиблим у катастрофі рейсу МН17. Фото Reuters

Читайте також:
Кільце навколо Росії у справі MH17 стискається, – заступник глави МЗС


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.