Суддя у справі MH17 у Нідерландах розповів, як вдалося вручити повістки підозрюваним

 

Усі четверо підозрюваних у справі про збиття “Боїнга” рейсу MH17 на Донбасі знали про проведення судового засідання в Нідерландах та отримали повістки до суду, хоча прокуратура Росії підтвердила лише одне таке повідомлення.

Про це повідомила “Європейська правда” з посиланням на заяву головуючого судді Хендріка Стейнгейса, зроблену в Окружному судді Гааги в судовому комплексі Схіпхол.

Цього дня, 9 березня, у Схіпхолі почалися судові слухання справи щодо катастрофи авіалайнера “Малайзійських авіаліній”. Обвинувачення висунуті проти трьох громадян Росії – Сергія Дубинського, Ігоря Гіркіна та Олега Пулатова, а також громадянина України Леоніда Харченка.

Одному з них – Олегу Пулатову – повістку вручили офіційними каналами. 23 січня Росія повідомила, що Пулатов з’явився в суді Ульяновська і йому була передана в рук повістка, розповів суддя Хендрік Стейнгейс.
Цей колишній російський військовий представлений у суді в Нідерландах групою адвокатів.

Двоє інших росіян, Дубинський та Гіркін, були викликані до суду за місцем реєстрації, але на засідання не з’явилися, а Харченко проживає у непідконтрольному владою України Донецьку. Однак міжнародна слідча група змогла переконатися, що всі троє отримали виклики, проконтролювавши це через соцмережі та месенджери.

Так, голова розвідки “ДНР”, ветеран ГРУ РФ Сергій Дубинський “Хмурий” намагався сховатися від слідчої групи, але залишив у інтернеті сліди того, що він в курсі про суд. Окрім офіційної повістки, йому надіслали повідомлення через WhatsApp, на Skype у Facebook. У WhatsApp повідомлення були переглянуті, емейл із повісткою – відкритий, розповів суддя Стейнгейс.

“Із ним також зв’язалися телефоном. Чоловік відповів, що він не Дубинський і більше не брав слухавку, але експерти визначили, що це голос Дубинського, використавши інші записи його розмов”, – зазнаачив головуючий суддя.

Спроба доставити повістку за адресою реєстрації Ігоря Гіркіна “Стрєлка” в Москві показала, що там живе літня жінка і, за даними сусідів, жоден чоловік тут не з’являвся. Запити, надіслані на Skype та e-mail лишилися без відповіді. Але згодом колишній ватажок бойовиків “ДНР” Гіркін сам виконав роботу слідчих, підтвердивши, що знає про дату і місце суду. Це він зробив у заяві для російської агенції “Інтерфакс”.

“Гіркін, як стверджується, заявив “Інтерфаксу”, що він не з’явиться в суді, і запевнив, що він не причетний до збиття літака… і він не визнає юрисдикцію суду”, – повідомив суддя Стейнгейс.




Бойовику “ДНР” Леоніду Харченку “Кроту” слідчі у справі МН17 також надсилали повідомлення про місце і дату суду через різні месенджери, та зрештою змогли дістати його через мережу “Вконтакте”, куди йому надіслали особисте повідомлення.

“Лінк на повідомлення про суд був відкритий 19 липня з IP-адреси в Донецьку. 20 липня профіль був видалений з мережі ВК”, – повідомив суддя.

На думку прокуратури, це є достатнім, щоби вважати, що підсудні були повідомлені про процес і добровільно не з’явилися на нього, що дає можливість проводити слухання без їхньої участі.

Читайте також:
Суд у справі MH17: родичі понад 80 загиблих у катастрофі вимагатимуть компенсації

Справа MH17: що очікувати від першого суду про збитий Боїнг

Як писала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам – Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”), Леонід Харченко (“Кріт”).
Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Судовий процес у цій справі почався в понеділок, 9 березня 2020 року, в Окружному суді Гааги в юридичному комплексі, розташованому неподалік аеропорту “Схіпхол”.

На початку першого засідання в судовій залі присутня частина родичів загиблих, преса, сторона обвинувачення, а також адвокати одного з підозрюваних – підполковника ГРУ РФ Олега Пулатова. Підозрювані на суд не прибули.

Піт Плюг, глава Фонду катастрофи MH17, яка об’єднує родини жертв трагедії, вважає, що судові слухання можуть розтягнутися на 4-5 років, а з урахуванням розгляду апеляцій – на 7 років.

Читайте також:
Справі MH17: міжнародну слідчу групу від України очолив заступник генпрокурора Мамедов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна