Справа MH17: прокуратура Нідерландів представила нові докази збиття літака установкою “Бук”

 

Під час судових слухань у справі збитого над Донбасом у липні 2014 року літака рейсу MH17 прокуратура Нідерландів представила новий запис телефонних розмов, які доводять, що лайнер був збитий установкою “Бук”, про яку говорили підозрювані.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на NRC.

Як зазначає видання, телефонні розмови на сьогодні є найбільш конкретними доказами щодо чотирьох підозрюваних (трьох громадян Росії та одного – України) у справі MH17.

Новий запис показує, що проросійські сепаратисти думали, нібито збили український винищувач.

О 16:48 вечора, незабаром після падіння “Боїнга-777” “Малайзійських авіаліній” на сході України, підозрюваний Леонід Харченко телефонує підозрюваному Сергію Дубинському.

“Ми вже на місці. Ми вже збили «Сушку» (український військовий літак Су – «Н»), – каже Харченко.

Пізніше ввечері, о 19:52, Дубинський телефонує підозрюваному Олегу Пулатову і запитує: “Скажіть, наш «Бук» стріляв чи ні?”

Пулатов відповів: “«Бук» збив «Сушку» після того, як «Сушка» збила «Боїнг»”.

Після цього Дубинський зателефонував до головного підозрюваного Ігоря Гіркіна, який очолював збройні сили самопроголошеної”ДНР”.

Прокурори нагадали, що ніяких інших літаків, крім лайнера рейсу MH17, 17 липня 2014 року ніхто не збивав, а в уламках літака і тілах пасажирів були знайдені фрагменти від ракети “Бук”.

Прокуратура представила нові докази в ході відповіді на слідчі запити адвокатів Олега Пулатова минулого тижня. Захист стверджував, що альтернативні сценарії – такі як можливість того, що MH17 був збитий українським винищувачем – “не можуть бути виключені”.

Проте прокуратура наполягає на тому, що на російську ракету з установки “Бук” вказує надто багато доказів, тому інші версії не потребують подальшого розслідування.

Як зазначається на сайті суду, сторона обвинувачення запропонувала розгляд по суті у лютому-березні 2021 року.

“Оскільки захист і адвокат родичів заявили, що їм потрібно більше часу для підготовки, обвинувачення пропонує призначити слухання по суті справи на лютий і березень 2021 року і надати родичам слово в травні і червні 2021 року” – повідомили у суді.

Водночас зазначені дати ще не підтверджені.

Коментуючи хід засідання в п’ятницю, в суді заявили, що звинувачення відреагувало на запити захисту одного з обвинувачених Олега Пулатова про проведення додаткового слідства і запропонувало, щоб суд відхилив більшість цих запитів.

Своє рішення щодо того, які побажання захисту буде задоволено, судді оголосять на засіданні 3 липня.

Читайте також:
У Нідерландах поновилися судові засідання в справі МН17: про що говорять

Як писала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам–Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”), Леонід Харченко (“Кріт”). Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Судовий процес у цій справі почався 9 березня 2020 року в судовому комплексі “Схіпхол” біля Амстердама.
На початку першого засідання в судовій залі була присутня частина родичів загиблих, преса, сторона обвинувачення, а також адвокати одного з підозрюваних – підполковника ГРУ РФ Олега Пулатова. Підозрювані на суд не прибули.

Через коронавірусний карантин судові засідання відбулися лише 9, 10 і 23 березня. Потім адвокатам Пулатова дали час ознайомитися з матеріалами справи, відтак чергове засідання було призначено на 8 червня.

Піт Плюг, глава Фонду катастрофи MH17, яка об’єднує родини жертв трагедії, вважає, що судові слухання можуть розтягнутися на 4-5 років, а з урахуванням розгляду апеляцій – на 7 років.

У травні стало відомо, що бойовики “ДНР” “арештували” обвинуваченого у справі МН17 Леоніда Харченка “Крота” в іншій кримінальній справі. Його колеги вважають, що колишнього розвідника хочуть “ізолювати”, щоб запобігти викраденню Харченка спецслужбами України.

Читайте також:
Суддя у справі MH17 у Нідерландах розповів, як вдалося вручити повістки підозрюваним

Кільце навколо Росії у справі MH17 стискається, – заступник глави МЗС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна