На Одещині в порту “Південний” зберігають майже 10 тис. тонн селітри

 

У порту “Південний” на Одещині зберігається 9,6 тисяч тонн аміачної селітри.

Про це в п’ятницю, 7 серпня, інформує пресслужба Адміністрації морських портів.

“Загалом у порту “Південний”, згідно зі всіма нормами та стандартами, зберігається аміачна селітра об’ємом 9,6 тисяч тонн на причалах №1-2 порту. Аміачна селітра є фасованою у біг-бегах. У такому випадку вона не є вибухонебезпечною, що гарантує дотримання всіх технологічних вимог”, – йдеться в повідомленні.

Перевантаження такого вантажу здійснюють відповідно до світових міжнародних морських правил перевезення небезпечних вантажів.

У порту також додали, що небезпеку становить перевантаження аміачної селітри навалом, проте такий спосіб перевалки у “Південному” ніколи не застосовувався.

Нагадаємо, 6 серпня президент Володимир Зеленський звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо необхідності проведення перевірки поводження в Україні з небезпечними матеріалами та вжиття заходів для запобігання надзвичайним ситуаціям.

Відповідний лист глава держави скерував через надзвичайну ситуацію, що виникла 4 серпня в столиці Лівану.

Як писала “Новинарня“, потужний вибух у портовому районі Бейрута прогримів у другій половині дня 4 серпня. Станом на 6 серпня повідомляли про щонайменше 137 загиблих людей.

За інформацією Вищої Ради оборони Лівану, вибух стався під час процесу зварювання дверей, коли спалахнула іскра і призвела до підпалу вибухових речовин, присутніх в ангарі.
Вибухнули 2750 тонн аміачної селітри, еквівалентної 1800 тоннам тротилу.

З відеокадрів, відзнятих очевидцями події, видно спершу дим нібито від пожежі, потім лунає один вибух, а через кілька секунд потому – ще один, набагато потужніший.

Вибухи були настільки потужними, що їх відчули навіть на Кіпрі (приблизно за 200 кілометрів від Бейрута).
Як зазначають сейсмологи, коливання внаслідок вибуху дорівнювали землетрусу магнітудою 3,3 бала. Прем’єр-міністр Лівану Хасан Діаб оголосив 5 серпня днем національної жалоби. Він також звернувся до інших країн з проханням про допомогу.

Багато лідерів світових держав висловили Лівану співчуття з приводу трагедії, серед них і президент України Володимир Зеленський.

Читайте також:
Україна запропонувала Лівану допомогу щодо ліквідації наслідків вибуху в Бейруті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна