Зеленський доручив Шмигалю перевірити поводження з небезпечними матеріалами після вибуху в Бейруті

 

Президент України Володимир Зеленський звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо необхідності проведення перевірки поводження в Україні з небезпечними матеріалами та вжиття заходів для запобігання надзвичайним ситуаціям.

Відповідний лист глава держави скерував з огляду на надзвичайну ситуацію, що виникла 4 серпня в місті Бейруті, столиці Ліванської Республіки.

“Прошу Вас терміново забезпечити проведення оцінки стану поводження з небезпечними та вогнегасними речовинами, вибуховими матеріалами, виробами, відходами, добривами, які внаслідок притаманних їм властивостей за наявності певних факторів та обставин можуть створити загрозу життю і здоров’ю людей, навколишньому природному середовищу, та за результатами проведеної роботи вжити відповідних заходів реагування”, – зазначається в документі, який цитує пресслужба Банкової.

Глава держави також наголосив на важливості розробки та ухвалення необхідних нормативно-правових актів, що дадуть змогу реалізувати комплекс невідкладних дієвих заходів для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного характеру.

Про відповідні результати очільник уряду має проінформувати президента особисто.

Як писала “Новинарня“, потужний вибух у портовому районі Бейрута прогримів у другій половині дня 4 серпня. Станом на 6 серпня відомо про щонайменше 137 загиблих людей.

За інформацією Вищої Ради оборони Лівану, вибух стався під час процесу зварювання дверей, коли спалахнула іскра і призвела до підпалу вибухових речовин, присутніх в ангарі.
Вибухнули 2750 тонн амонію, еквівалентного 1800 тоннам тротилу.

З відеокадрів, відзнятих очевидцями події, видно спершу дим нібито від пожежі, потім лунає один вибух, а через кілька секунд потому – ще один, набагато потужніший.

Вибухи були настільки потужними, що їх відчули навіть на Кіпрі (приблизно за 200 кілометрів від Бейрута).
Як зазначають сейсмологи, коливання внаслідок вибуху дорівнювали землетрусу магнітудою 3,3 бала. Прем’єр-міністр Лівану Хасан Діаб оголосив 5 серпня днем національної жалоби. Він також звернувся до інших країн з проханням про допомогу.

Багато лідерів світових держав висловили Лівану співчуття з приводу трагедії, серед них і президент України Володимир Зеленський.

Читайте також:
Україна запропонувала Лівану допомогу щодо ліквідації наслідків вибуху в Бейруті

Вибухи в Бейруті: збитки можуть вирости до $15 мільярдів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна