Ліван оголосив причину вибуху в порту Бейрута

 

Вища Рада оборони Лівану оголосила причину вибуху в порту Бейрута. Вибух стався під час процесу зварювання дверей в ангарі: іскра потрапила на амоній, який зберігався там шість років.

Про це повідомляє телеканал “Lebanon news”.
Відповідну інформацію підтвердив також президент Лівану Мішель Аун в ефірі телеканалу “аль-Джадід” у середу, 5 серпня.

“Вибух стався під час процесу зварювання дверей, коли спалахнула іскра і призвела до підпалу вибухових речовин, присутніх в ангарі, що, в свою чергу, призвело до вибуху 2750 тонн амонію, еквівалентного 1800 тоннам тротилу“,  – йдеться у повідомленні експертів з безпеки.

Зазначений матеріал (аміачна селітра) був конфіскований в 2014 році на кораблі під назвою Rhosus, який прямував до Африки. Його перевозили і зберігали у відповідному місці, потім він був перевезений в складське відділення № 12 на відповідальне зберігання до тих пір, поки не буде ухвалене рішення про його вилучення.

Для сторонніх вхід до приміщення був заборонений, проте двері були несправні, що дозволяло потрапити на склад. Двері вирішили відремонтувати.

Внаслідок вибуху були знищена вся пшениця, яка зберігалась у бункерах, а порт – фактично повністю зруйнований.

Як писала “Новинарня“, потужний вибух у портовому районі Бейрута прогримів у другій половині дня 4 серпня.
Станом на 5 серпня відомо про щонайменше 100 загиблих людей. 

З відеокадрів, відзнятих очевидцями події, видно спершу дим нібито від пожежі, потім лунає один вибух, а через кілька секунд потому – ще один, набагато потужніший.

Вибухи були настільки потужними, що їх відчули навіть на Кіпрі (приблизно за 200 кілометрів від Бейрута).
Як зазначають сейсмологи, коливання внаслідок вибуху дорівнювали землетрусу магнітудою 3,3 бала.Прем’єр-міністр Лівану Хасан Діаб оголосив середу, 5 серпня, днем національної жалоби. Він також звернувся до інших країн з проханням про допомогу.

Багато лідерів світових держав висловили Лівану співчуття з приводу трагедії, серед них і президент України Володимир Зеленський.

Читайте також:
Унаслідок вибуху в Бейруті постраждали 48 співробітників ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна