Ляшко: Перед запровадженням нових умов карантину у 8 областях показники були перевищені

 

В Україні перед запровадженням нових умов адаптивного карантину епідемічні показники були перевищені у восьми областях.

Про це в понеділок, 3 серпня, заявив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, передає “Укрінформ”,

“Станом на 30 липня, перед засіданням комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайної ситуації, чотири показники п’ять днів поспіль, або і більше, перевищували вісім областей. Саме ці області повинні були за умовами, які діяли в попередній постанові про карантин, кожні три дні збирати регіональну комісію ТЕБ та НС, заслуховувати питання, що саме сприяло збільшенню кількості випадків коронавірусної хвороби, і вводити жорсткі обмежувальні протиепідемічні заходи. На жаль, цього не відбувалося. Тому і були змінені підходи, і постанова про карантин, яка введена Кабінетом Міністрів України, чітко наразі передбачає, що рішення про введення жорсткіших обмежувальних протиепідемічних заходів на території області адміністративно-територіальних одиниць області вводиться державною комісією з ТЕБ та НС, на основі проведених обрахунків”, – сказав Ляшко.

Він нагадав, що постанова уряду щодо нових підходів до запровадження карантинних заходів на території України діє з 1 серпня.

Підставою для віднесення тієї чи іншої адміністративно-територіальної одиниці до певної зони може бути перевищення протягом кількох останніх днів наступних чотирьох індикаторів, які діють з моменту послаблення карантину: заповненість ліжок в лікарнях на рівні 50%, рівень тестування ПЛР та ІФА не менше 24 на 100 тисяч населення, коефіцієнт виявлених позитивних випадків під час тестування – не більше 11%; коефіцієнт в динаміці приросту захворювання, який вираховується на основі даних семи останніх, порівняно з попереднім тижнем.

Читайте також:
Міськрада Луцька просить Зеленського і Раду скасувати посилення карантину в місті

“Як проводяться ці обрахунки? Ми бачимо, що область перевищує п’ять днів поспіль ці показники, далі розраховується вклад кожної адміністративно-територіальної одиниці, району, міста обласного значення в загальний рівень перевищення зазначених показників. І тільки після цього визначається, який район або місто обласного значення відноситься до зеленої, жовтої, помаранчевої та червоної зон”, – пояснив Ляшко.

Він додав, що у розрахунках застосовуються певні запобіжники, які “не дозволяють працювати в такій формулі малим числам”. Так, за його словами, адміністративно-територіальну одиницю не відносять до червоної зони у разі, якщо кількість активних хворих становить менше, ніж 60 на 100 тисяч населення. Також враховується коефіцієнт міграції для обласних центрів і доступність до тестування.

Ляшко зазначив, що у подальшому динаміка буде змінюватися, відповідно, одні адміністративно-територіальні одиниці будуть виходити з червоної зони, інші, в залежності від показників, можуть бути віднесені до “червоної” зони.

Як інформувала “Новинарня“, з 1 серпня в Україні почали діяти нові правила адаптивного карантину – регіони поділили на зелену, жовту, помаранчеву і червону зони.

3 серпня Тернопільська міська рада також заявила рішучу незгоду проти віднесення міста до червоної зони карантину.

Читайте також:
В Україні починає діяти поділ на 4 “карантинні” зони. Луцьк не хоче бути “червоним”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна