“Працюємо, як працювали”. На Донбасі почалося і фактично закінчилося чергове перемир’я. НАШ РЕПОРТАЖ

автор: Анастасія Федченко
з Донеччини
фото “Новинарні

Всеосяжне, всеохопне, таке, що й муха не пролетить. Причому і та, що комаха, і та, що гранатомет на військовому сленгу. На фронті від опівночі розпочалося чергове перемир’я, друге за каденції президента Зеленського.

Але вже й закінчилося. Від початку доби до вечора зафіксовано ворожі обстріли біля Водяного, Південного, Новомихайлівки – із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї. Про ще один обстріл – з РПГ – заявили морпіхи під Горлівкою. У Мар’їнці уламкове поранення дістав мирний житель.

Яка ситуація на передовій, кореспондентка “Новинарні” бачила на власні очі.

Павлопіль у вогні

Запах гару чути навіть через зачинені вікна авта ще на під’їзді до фронтового Павлополя. Вчора, в останній день перед “перемир’ям”, вночі тут було світло від заграв пожеж.

Олександра Безсмертна

“Противник застосував трасуючі кулі, почалася пожежа, яку наші морпіхи гасили. Здетонували якісь нерозриви. Один наш боєць дістав поранення, легеньке, осколкове, його доставили до шпиталю, де вже все організували”, – розповідає пресофіцерка 36-ї окремої бригади морської піхоти Олександра Безсмертна.

Позиції нагадують згарище, а морпіхи – погорільців. Якби не кинулися вчасно боротися з пожежею, хтозна, скільки б території на позиціях вона знищила. Адже сухі поля спалахують миттєво.

Іван

“Дуже сильно горіло, – говорить військовий Іван. – Полум’я було метрів три заввишки. Сухостою багато, трава, дерева. Наш противник любить палити нам позиції, особливо влітку. Торік теж підпалювали. Трасери використовують. То ми вчора пожежниками були. Складно загасити, бо вітер був у наш бік. Гасили всім, що траплялося під руку”.

У хід пішли лопати, наскільки можливо, підвозили воду.

Зброю врятували. “Нікому не віддамо”, – усміхається Іван.

Але дівчина не без долі, козак не без щастя, а життя – не без справедливості. Вогонь перекинувся з наших позицій на ворожі.

Наслідки пожежі поруч із ВОПом

“Вони дуже горіли потім. Ми загасили десь о десятій вечора. А в них горіло до ранку, я стояв на посту і дивився. Приблизно о третій літав їхній безпілотник, хоч і не мав би, ми не очікували. Оглядали, певно, масштаби згорілого. Але швидко сів”, – говорить 22-річний морпіх.

Використовувати безпілотники за умовами нового перемир’я заборонено. Втім, “пташки” і раніше літали обмежено.

“У них дуже розвинена радіоелектронна боротьба, – пояснює найстарший командир на опорнику Сергій, йому аж 27. – Вони глушать наші безпілотники, садять їх, вогневим способом збивати – це рідкість. Але тепер, із забороною, ми почуватимемося не так вільно. Не знатимемо, чим вони займаються. Гірше буде, звісно”.

Командир Сергій

Сьогодні на цій ділянці фронту було “наче тихо”, говорить офіцер. Хоча гучно було ще за п’ятнадцять хвилин до опівночі.

“Вони відкрили вогонь із міномета і станкового протитанкового гранатомета, а також великокаліберного кулемета.

Наче надихатися хотіли до заборони.

Випустили близько восьми мін, шість СПГ і десь короб набоїв калібру 12,7. Ми не мали бажання відповідати.

У нас іще залишилося одне ціле поле, мабуть, єдине, бо пожежі були на всій лінії фронту. Не хотіли всю ніч гасити пожежу. А так хоч виспався”, – сміється Сергій.

Це вже не перше перемир’я для морпіха на цій війні. Офіцер не бачить жодних гарантій, що окупанти і справді не стрілятимуть чи не здійснюватимуть диверсійних дій.

“Треба завжди бути напоготові й очікувати якогось западла від істот”, – кремезний офіцер не добирає слів.

Спостерігач, приставлений до цього відрізку дивитися за дотриманням режиму тиші (ідеться про відряджених офіцерів, які мають досвід участі у миротворчих операціях), перебуває на КСП роти, і з поля його роботи на командно-спостережному пункті поки не видно.

Зброю в морпіхів не забирали – вона там, де і має бути.

Командир має намір відповідати на обстріл, якщо такий почнеться.

“Це моє життя і життя моїх хлопців, – із притиском пояснює Сергій. – Я готовий давати відсіч. Наш підрозділ готовий до будь-яких обставин на полі бою”.

Влад

Наче на підтвердження, Влад чистить зброю. Вчора не було часу через пожежу. Нещодавно він уперше відзначив день народження на фронті – 21.

“Цікаво було. Але чи був обстріл, не пам’ятаю”, – посміхається молодий боєць.

“Ніякого озброєння ніхто ні в кого не забирав”

Щоб розповісти про всеосяжність перемир’я 27 липня, журналістів опівдні зібрали на брифінг у місті Часів Яр, де базується штаб ООС.

“На виконання рішень вищого політичного керівництва держави Об’єднані сили мають забезпечити дотримання режиму повного та всеосяжного припинення вогню за умови дзеркальних дій із боку противника, – заявив командувач ОС генерал-лейтенант Володимир Кравченко. – Виконання безпекового компоненту, за оцінками учасників мирного процесу, відкриває шлях до політичного врегулювання. Очевидно, вирішення міжнародного збройного конфлікту неможливе суто військовими засобами – потрібне поєднання військових і політико-дипломатичних інструментів. Забезпечуючи виконання політичних домовленостей, Збройні сили України дають можливість політикам досягти зрушень у мирному процесі”.

Генерал Володимир Кравченко. Фото: Армія інформ

У випадку явної збройної агресії, запевнив командувач ОС, ніхто не заборонятиме військовим відповідати, і “відповідь буде миттєвою та рішучою”.

“Ми знаємо ціну хлібного і шкільного перемир’їв. Дійсно прагнемо миру, але нехай наша миролюбність не вводить в оману противника і не розцінюється як слабкість. Ми завжди готові надати адекватну відсіч ворогу”, – переконував Кравченко.

Ситуацію на лінії фронту назвав “стабільно-контрольованою”. І визнав, що ворог обстрілював позиції 36-ї бригади морської піхоти з гранатометів і кулеметів біля Водяного вже через 20 хвилин після опівночі. Також під вогнем окупантів опинилися укріплення 79-ї бригади неподалік Новомихайлівки. За допомогою ручних протитанкових гранатометів кремлівські найманці встановили там три протипіхотні міни, які з часом самі підриваються і створюють ілюзію обстрілів.

Всеосяжну тишу мають контролювати командири, каже Кравченко, та Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ. Водночас командири й вирішуватимуть, чи відповідати на обстріл, якщо він загрожує життю вояків.

Російських окупантів, говорить командувач, контролюватимуть міжнародні спостерігачі.

Втім, на зауваження, що місію ОБСЄ на території ОРДЛО пропускають далеко не скрізь, Кравченко сказав, що “не відповідає за них”.

За словами командувача ООС,

безпілотники використовувати насправді можна
– головне, щоб вони не перетинали лінію розмежування.

Просуватися вперед не можна, й інженерні роботи також обмежені.

На українських вояків, які свідомо порушать режим припинення вогню, очікує дисциплінарне стягнення. Однак кожну ситуацію, обіцяє командувач, ретельно розбиратимуть.

Військових на передовій не поменшає, зброї – теж.

“Ніякого озброєння ніхто ні в кого не забирав! Військовослужбовці виконують завдання зі своїм штатним озброєнням на передній лінії. Працюємо, як працювали”, – переконує Кравченко.

Іще один ворожий обстріл із гранатомета у зоні відповідальності 503-го окремого батальйону морської піхоти під Горлівкою, що стався сьогодні о 12:10, штаб ООС у вечірньому зведенні не облікував.

До речі, так і не зрозуміло, чому вчора не було оприлюднене вечірнє зведення з ООС (при значній кількості обстрілів). Сьогодні воно з’явилося вчасно.

* * *

Українські вояки, з якими мені вдалося поспілкуватися вчора й сьогодні на Донеччині, в перемир’я не вірять. Тим паче у “всеохопне” і “до завершення бойових дій”. Надто великий досвід війни з російськими окупантами, надто велику ціну сплачено.

…Двадцять хвилин. Саме стільки протривало це “остаточне” перемир’я, домовленість про яке в офісі президента України назвали “проривом”.

Від себе (хоча це не колонка і не блог) додам емоційного: цей “прорив” зіпсувався. Нехай “голуб миру” Сивохо несе новий.

Фотогалерея:

36 обрмп - ВОП Павлопіль (2) 36 обрмп - ВОП Павлопіль (3) 36 обрмп - паплопіль РПГ 36 обрмп - ВОП Павлопіль (7) - чищення зброї 36 обрмп - ВОП Павлопіль (4) - чищення зброї 36 обрмп - ВОП Павлопіль (1) 36 обрмп - ВОП Павлопіль (5) 36 обрмп - Павлопіль пожежа_2 36 обрмп - Павлопіль пожежа_1 Олександра Безсмертна - 36 обрмп (2)
<
>
Олександра Безсмертна під час зустрічі журналістів на передовій, липень 2020

Читайте також:
Резніков заявив, що поки рано говорити про порушення перемир’я, але процитував Гаазьку конвенцію на користь ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна