“Я захотів поговорити з ним, щоб уникнути жертв”: Зеленський розповів про свою комунікацію з луцьким терористом

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що він сам ініціював свою телефонну розмову з терористом Максимом Кривошем, який у Луцьку протягом дня 21 липня утримував 13 заручників в автобусі. Таким чином глава держави намагався уникнути штурму автобуса і людських жертв.

Коментар Зеленського на відео, яке надав офіс президента, розмістила “Українська правда”.

Всі впродовж десь 9 годин розмовляли з ним, від психологів до перемовників. Людина хотіла тільки одного (…) – щоб виконані були його вимоги. Пропонували одразу зробити спецоперації, яка, ми з вами не знаємо, чим би закінчилась. Тобто це був би штурм, швидкий, я впевнений, що він був би результативним, але завжди є небезпека, що можуть загинути люди, хтось може загинути, якась кількість і це дуже небезпечно. Тому ми порадились, я захотів проговорити з цією людиною по телефону. І спробувати мати можливість, щоб він відпустив людей. Я спробував, говорив з ним”, – розповів Зеленський.

“Мене попередили, що він говорить з усіма 10-15 секунд. Трішечки більше він розмовляв з журналістом. А потім кидає трубку. Не хоче продовжувати. Хоче, щоб було виконано всі його вимоги.
Ми з ним говорили 7-10 хвилин. Ми домовилися, що він зробить перший крок. Він відпустить декількох наших людей. Я попросив його відпустити пораненого, вагітну жінку і дитину. Він сказав, що пораненого немає, що це був блеф. Тому домовилися, що він відпустить три людини і я після цього запишу відео.
Після того, як відео вийде в соцмережі, він через пів години випускає всіх людей. Приблизно так і відбулось. 30-40 хвилин – і він відпустив заручників. І для мене все це очевидно”, – сказав президент.

“Якщо ми можемо щось робити без штурму, якщо ми можемо не ризикувати життям хоча б однієї людини, то… Я з такими принципами живу, жив і буду жити.
Тому маємо результат. Результат – всі живі. Ми не боремося за рейтингами. Ми боремося за життя. Для мене це найголовніша цінність”, – додав Зеленський.

Також він зазначив, що перед розмовою “спочатку треба було оцінити його (терориста) вимоги, оцінити, наскільки він адекватна людина”.

“Паралельно ми мали перерви у зустрічі з президентом Швейцарії, брали ці перерви, вона все розуміла. Ми хотіли тримали все на контролі, що відбувається. Тому що були дійсно трішечки не зрозумілі вимоги… Якщо навіть говорити про вимоги, чи відпустить він людей. Потім з’явилася інформація, що замінування йде не тільки цього автобуса, але ще в Луцьку є такі місця”, – розповів Зеленський.

Читайте також:
Луцький терорист здався, всі заручники цілі

Як інформувала “Новинарня“, чоловік, який назвався “Максимом Плохим” (справжнє ім’я – Максим Кривош), уранці у вівторок, 21 липня, в центрі захопив рейсовий автобус Берестечко-Красилівка із заручниками. Він був озброєний, відкривав вогонь у бік правоохоронців.

Терорист з ознаками неадекватності, який заявляв, що виступає проти “системи”, висунув низку вимог: щоб олігархи розмістили відеозвернення про те, що є “терористами в закон”, щоб президент Зеленський поширив фільм у соцмережі “Земляни” 2005 року, апелював до судів, Вищої ради правосуддя, генпрокурора, глав церков тощо.

При цьому зловмисник заявляв, що вибухівка є не лише в автобусі, а й попередньо закладена “в інших місцях”, погрожував її підірвати дистанційно і вимагав розмови з журналістами. Зокрема, він говорив по телефону з Юрієм Бутусовим та представниками кількох телеканалів. Телефонні номери на вимогу терориста “роздобували” рідні утримуваних ним людей.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков прибув до Луцька для особистої координації дій підрозділів МВС в умовах надзвичайної події.

Терорист час від часу відкривав вогонь і поцілив у вікно Головного управління Нацполіції в Луцьку, де вже після того проводив нараду Аваков.
Також Кривош кілька разів вистрілив по безпілотнику, що використовували співробітники СБУ для спостередення. Потім він викинув із салону предмет, що вибухнув.

Згодом поліцейським вдалося передати упаковки води заручникам, які на той час понад десять годин перебували у захопленому автобусі.
Воду заніс заступник голови Нацполіції Євген Коваль. Терорист вистрілив поруч із ним.

Президент Володимир Зеленський виконав вимогу терориста і розмістив у фейсбуці заклик “дивитися фільм “Земляни” 2005 року.

Паралельно з цим Кривош відпустив з автобуса трьох заручників, серед яких дитина й вагітна жінка.

Після пів на десяту терорист вийшов з автобуса. До нього підійшли троє правоохоронців і затримали. Надалі з автобуса почали виводити заручників. Тобто штурму захопленого автобуса не було.
Через три хвилини під’їхав БТР, вибухнула світло-шумова граната, з БТРа зістрибнули екіпіровані спецназівці, однак це відбувалося вже після затримання Кривоша.

На брифінгу в Луцьку заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко, відповідальний за роботу з медіа, розповів, що заручників звільнили завдяки розмові із терористом президента Зеленського.

Міністр Аваков заявив, що в терориста були спільники, їх затримали (один із них у Харкові, в того чоловіка теж вилучили зброю під час обшуку).

Згодом Зеленський видалив із ФБ-сторінки відео про фільм “Земляни”.

Читайте також:
Twitter і YouTube заблокували сторінки “луцького терориста”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна