Розпочався візит в Україну президентки Швейцарії, яку офіс президента помилково назвав “главою держави”

 

В Україну вперше в історії двосторонніх відносин прибула з візитом президентка Швейцарської Конфедерації Симонетта Зоммаруга (Simonetta Sommaruga).

Планується, що під час візиту, який триватиме з 21 до 23 липня, вона разом із президентом України Володимиром Зеленським відвідає Донбас.

“Післязавтра ми з мадам президентом спільно відвідаємо Донбас та наших громадян у прифронтовій зоні. Для мене дуже цінно і важливо, коли світові лідери, які приїздять до України, разом зі мною вирушають на схід і бачать на власні очі, скільки лиха принесла Україні війна”, – заявив Зеленський на пресконференції після зустрічі з Соммаругою.

“Пані президент підкреслила, що уряд Швейцарії готовий активно допомагати українцям Донбасу, зокрема – в забезпеченні питною водою через модернізацію інфраструктурних проєктів”, – зазначив Зеленський.

При цьому він наголосив, що Швейцарія на сьогодні є єдиною державою, яка гуманітарну допомогу надає постраждалим внаслідок війни українцям по обидва боки лінії розмежування.

Після урочистої церемонії зустрічі в Маріїнському палаці відбулася церемонія підписання низки двосторонніх документів.

Зокрема, Зеленський та Зоммаруга підписали Меморандум про партнерство між Україною та Швейцарською Конфедерацією стосовно виконання Швейцарської програми співробітництва на 2020-2023 роки в Україні. Як повідомляє сайт президента, йдеться про взаємодію з питань імплементації проєкту технічної та гуманітарної допомоги. Під час пресконференції Зеленський уточнив, що для реалізації цієї програми швейцарська сторона виділила 108 мільйонів швейцарських франків.

Окрім того, в присутності двох президентів підписано меморандум про взаєморозуміння між українськими офісом генпрокурора та Національним антикорупційним бюро і Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва про впровадження проєкту “Повернення активів та доброчесність державного сектору в Україні” (фаза 1), основною метою якого є підвищення ефективності застосування прокуратурою та НАБУ відповідних інструментів і методів для розслідування та кримінального переслідування кримінальних корупційних правопорушень, а також інших злочинів, вчинених у фінансовій сфері.

Також підписано імплементаційний протокол до двосторонньої угоди про реадмісію осіб, укладеної 7 червня 2017 року.

При цьому, як зауважила “Європейська правда”, сайт президента назвав Симонетту Зоммаругу “главою Швейцарської держави”, яка “перебуває в Україні з державним візитом”, хоча за швейцарським законодавством вона не має такого статусу і не здійснює державні візити.

Для того, щоб іноземні органи та ЗМІ не робили такої помилки, на офіційному сайті уряду Швейцарії навіть розміщено відповідне роз’яснення.

Фото: ОПУ

“На відміну від інших країни, у Швейцарії немає однієї людини, що є главою держави… Хоча з назви може здаватися інакше, президент Швейцарії не главою держави. Цю посаду не обіймає одна особа – натомість (державу очолює) колективний орган, Федеральна рада”, – наголошується в роз’ясненні.

Пояснюється також, що саме через відсутність статусу “глави держави” президент(ка) Швейцарії, не може здійснювати державні візити. В офіційних документах і заявах такі поїздки мають назву “президентських візитів”.

Втім у Швейцарії визнають, що інші держави, приймаючи президента Швейцарії, можуть називати це державним візитом відповідно до своєї термінології.

Читайте також:
ФБ-конфуз: офіс Зеленського переплутав візит у Латвію з Литвою. І почав терти коментарі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна