Подробиці розстрілу під Зайцевим: евакогруп було дві, поранений сержант у білому шоломі лишався живим. ВІДЕО

 

Сержант морської піхоти ВМС Збройних сил України, який входив до першої евакуаційної команди, що була розстріляна окупантами 13 липня біля селища Зайцеве, мав на собі відповідні розпізнавальні знаки – білий шолом і білий жилет. Після поранення він залишався живим і намагався відповзти в укриття. Однак загинув унаслідок обстрілу та ненадання йому медичної допомоги протягом тривалого часу.

Відео з пораненим морпіхом у білому шоломі зняв український безпілотник. Ці кадри показав журналіст Андрій Цаплієнко в сюжеті програми “ТСН. Тиждень” на каналі “1+1”.

За даними Цаплієнка, командир розвідгрупи – лейтенант Дмитро Красногрудь – підірвався 13 липня о 9-й годині ранку “біля ворожих позицій, де напередодні було зафіксовано скупчення військової техніки”.

Після цього на місце підриву виходили дві евакуаційні групи.

“На хлопцях були білі шоломи, білі бронежилети, білі пов’язки на руках. Це була головна умова, за якої проросійські бойовики погодилися надати “режим тиші”. Тож вони знали, хто й коли до них підійде”, – розповідає журналіст із місця події.

У складі цієї першої групи були представники української сторони СЦКК.

Натомість сторона “ДНР” заявляє, нібито замість евакуаційної вийшла “диверсійна” група, і цим виправдовує розстріл гуманітарної місії.

Поранений сержант-розвідник із першої евакуаційної групи, зйомка з безпілотника

“Безпілотник бачив, як хлопець у білому шоломі (поранений сержант-розвідник із першої евакогрупи – “Н”) наклав собі джгут, шукаючи укриття“, – розповів Цаплієнко з посиланням на розвідку морпіхів.

За словами журналіста, після цього на місце події вийшла друга евакуаційна група.

“Кидати своїх – це не про морпіхів. Вони повертаються на місце засідки. Там – їхній товариш, імовірно, живий. До пораненого спробував дістатися польовий медик з позивним “Естонець“, – ідеться в репортажі Андрія Цаплієнка.

Ідеться про військового медика зі складу 35 обрмп Миколу Ільїна (помилкове написання – Ілін) – політичного емігранта з Білорусі, громадянина Естонії, який підписав контракт зі Збройними силами України.

Микола Ільїн вийшов на місце засідки в другій евакуаційній групі

“Він сам викликався піти з другою групою забрати пораненого. Це був дуже сильний вчинок”, – розповів морський піхотинець Єгор, учасник пошукової команди.

Відповідно, Ільїн загинув під час виходу другої евакуаційної групи.

Після цього сторона “ДНР” почала інформаційну кампанію, заявляючи, нібито загиблі під Зайцевим – “найманці з країн НАТО”.
Полеглого Дмитра Красногрудя бойовики помилково назвали громадянином США Шоном Фуллером (він справді служить у морській піхоті ВМС ЗСУ, але в іншому підрозділі).

Зі слів Андрія Цаплієнка, Місія ОБСЄ у відповідь на запит зняла з себе відповідальність за недотримання російською стороною гарантій “тиші” під час евакуації загиблих і поранених під Зайцевим. В СММ ОБСЄ заявили, що “гарантії безпеки – це домовленості між сторонами на місцях, і саме сторони відповідають за ініціювання, дотримання та виконання таких домовленостей”.

“Розстріл української евакуаційної групи по дорозі до тіла (загиблого лейтенанта Дмитра Красногрудя, який підірвався на вибуховому пристрої – “Н”) не був випадковим”, – вважає Цаплієнко, який пройшов із військовими ЗСУ тією ж стежкою, що йшла евакуаційна команда.

“Загострення на фронті почалося після невдалих для Росії перемовин [політичних радників країн “нормандської четвірки”] у Берліні. Щотижня зростає кількість загиблих [українських військових ООС] – це форма тиску. В такий спосіб нас намагаються змусити виконувати вимоги країни-агресора [щодо змін Конституції на користь ОРДЛО]”, – констатує журналіст.

Як інформувала “Новинарня“, командир розвідувального взводу зі складу 35 обрмп ВМС ЗСУ лейтенант Дмитро Красногрудь загинув унаслідок підриву на вибуховому пристрої в “сірій зоні” під Зайцевим, що поруч з окупованою Горлівкою на Донеччині, під час виконання бойового завдання 13 липня.
Того ж дня російські окупаційні війська із трьох сторін обстріляли групу армійців ЗСУ, які мали здійснити евакуацію тіла полеглого офіцера. Таким чином було порушено домовленість про режим “тиші”, досягнуту через ОБСЄ.

Під час цих віроломних атак загинув військовий медик з евакуаційної команди ВМС ЗСУ Микола Ільїн “Естонець” (інший варіант написання прізвища – Ілін).

Крім того, іншого військовослужбовця з евакуаційної команди, сержанта-розвідника, було важко поранено. Він залишився в “сірій зоні”.

Ще один військовий отримав бойове травмування та вибрався з місця засідки.

14 липня стало відомо про евакуацію загиблого лейтенанта Красногрудя бойовиками на бік ОРДО. 15 липня тіло комвзводу було передане українській стороні на КПВВ “Майорськ”.

Тіло Ільїна бойовики знайшли 16 липня та передали Україні 17 липня.

Увечері 17 липня бойовики “ДНР” заявили, що виявили тіло третього загиблого українського військового.

Станом на 20 липня неназваний сержант-розвідник залишається “на тому боці”.

Читайте також:
Під Зайцевим загинули розвідник Дмитро Красногрудь і медик Микола Ілін із 35 обрмп. ФОТО

“Війна без правил повернулася”.
Репортаж з-під Зайцевого, де росіяни підло порушили Женевську конвенцію

Прокуратура розслідує обстріл медиків на Донбасі під час евакуації тіла загиблого бійця

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна