Зустріч політрадників Н4 в Берліні: позиція України, ФРН і Франції розійшлася з російською

 

У п’ятницю, 3 липня, в Берліні відбулася очна зустріч політичних радників лідерів держав – учасниць нормандського формату: України, Росії, Німеччини та Франції.

Як повідомила зранку в суботу пресслужба офісу президента, українську делегацію очолював віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, до неї входив керівник ОП Андрій Єрмак.

“Зустріч у форматі переговорів, які тривали 11 годин, відбулася за декілька днів до чергового засідання ТКГ у форматі відеоконференції”, – зазначено в повідомленні. При цьому позицію України, Німеччини і Франції названо “консолідованою”.

Як розповіли в ОП, учасники зустрічі “детально, по пунктах, обговорили процес виконання домовленостей, досягнутих лідерами держав Н4 за результатами саміту в Парижі в грудні 2019 року, та виокремили низку нагальних завдань, які мають бути реалізовані в межах роботи під час найближчих засідань Тристоронньої контактної групи для прискорення переговорного процесу та створення передумов для проведення наступного саміту в нормандському форматі в Берліні”.

“Учасники зустрічі дійшли згоди, що потрібно докласти максимум зусиль для повного виконання рішень Паризького саміту лідерів держав нормандського формату. Зокрема, сторони зійшлися на думці щодо необхідності реальних заходів для забезпечення повного і всеосяжного режиму припинення вогню“, – сказано в пресрелізі.

“Домовленості Паризького саміту лідерів держав – учасниць нормандського формату має бути виконано. Україна, а також її партнери за нормандським форматом, Франція та Німеччина, продемонстрували готовність докласти для цього максимум зусиль”, – підкреслила українська делегація.

“Сьогоднішня зустріч на крок наблизила проведення саміту в Берліні“, – зауважив Андрій Єрмак.

Зі свого боку російська сторона, як зазначили в ОПУ, “взяла паузу для підготовки відповіді на консолідовану позицію України, Франції та Німеччини”.

“Найближчим часом сторонами буде узгоджений порядок денний для роботи ТКГ з метою зближення позицій для проведення саміту в Берліні”, – сказано в повідомленні з Банкової.

Що стосується відгуку з Росії, то, як передає ТАСС, заступник керівника адміністрації президента РФ Дмитро Козак “констатував за підсумками переговорів у Берліні, що прориву на них не було досягнуто”. Зокрема, “не вдалося отримати від України чіткої, виразної відповіді щодо того, коли буде підготовлений документ із поправками до Конституції в частині децентралізації”, що нібито передбачено мінськими угодами.

Козак також сказав, що, хоча “були спроби визначити конкретні дати нормандського саміту на вищому рівні”, говорити про конкретну дату такої зустрічі “поки дуже-дуже рано”, адже необхідно виконати велику роботу для реалізації рішень попереднього саміту в Парижі. “В першу чергу це стосується української сторони, яка повинна прийняти десятки законів і узгодити їх з Донбасом”, – заявив Козак.

Водночас він зазначив, що вдалося “наблизитися до того, що повинен бути прийнятий комплекс додаткових заходів із припинення перестрілок“.

Читайте також:
Кулеба анонсував “нормандську зустріч” на рівні міністрів

Як повідомляла “Новинарня“, 30 квітня у форматі відеоконференції відбулися переговори міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та РФ – Дмитра Кулеби, Гайко Мааса, Жана-Іва Ле Дріана і Сергія Лаврова.

Лідери країн “нормандської четвірки” – президенти України, Франції, РФ Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Володимир Путін і канцлер Німеччини Ангела Меркель – востаннє зустрічалися на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року та досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Із них частково виконаний тільки пункт про обмін полоненими.
Планувалося, що нова зустріч глав Н4 відбудеться у квітні.

Читайте також:
Зеленський заявив, коли відбудеться наступна зустріч у нормандському форматі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна