Кулеба анонсував “нормандську зустріч” на рівні міністрів

 

Найближчим часом мають відбутися переговори в “нормандському форматі” щодо Донбасу на рівні міністрів. На ній обговорять рішення, які принесуть мир на схід України.

Про це на брифінгу у Берліні у вівторок, 2 червня, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Кулеба після зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом підкреслив, що контакти продовжаться в нормандському форматі на рівні міністрів.

“Уже скоро відбудеться чергова така розмова, де ми будемо обговорювати ті рішення, які принесуть мир на Донбас”, – цитує міністра видання “Новости Донбасса”.

Кулеба також заявив, що Україна відкрита до пошуку максимально широких компромісів щодо вирішення ситуації на Донбасі, але не піде на перетин “червоних ліній”. Зокрема, не пожертвує суверенітетом.

“Місяць тому були консультації по нормандському форматі… Ми намітили низку питань, які потребують вирішення і з тих пір шукаємо рішення, які б дозволили рухатись вперед для мирного врегулюванні на Донбасі, але не призводили до перетину червоних ліній”, – заявив він.

Голова німецького МЗС Гайко Маас уточнив, що дата наступної нормандської зустрічі залежить від ситуації з пандемією коронавірусу.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що саміт лідерів країн “нормандської четвірки” (Україна, Німеччина, Франція, РФ), запланований на весну в Берліні, залишається на порядку денному, однак до нього потрібно прийти з конкретними напрацюваннями і з виконаними завданнями паризького саміту.

Як повідомляла “Новинарня“, 30 квітня у форматі відеоконференції відбулися переговори міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та РФ – Дмитра Кулеби, Гайко Мааса, Жана-Іва Ле Дріана і Сергія Лаврова.

Лідери країн “нормандської четвірки” – президенти України, Франції, РФ Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Володимир Путін і канцлер Німеччини Ангела Меркель – востаннє зустрічалися на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року та досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Із них частково виконаний тільки пункт про обмін полоненими.
Планувалося, що нова зустріч глав Н4 відбудеться у квітні.

Читайте також:
Кулеба та Єрмак проведуть у Берліні переговори по Донбасу, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна