Відеоконференція глав МЗС Н4: Україна готова говорити з жителями окупованих територій, але не з “ЛДНР”

доповнено

Україна готова вести прямий діалог з жителями окремих територій Донецької і Луганської області, але не з представниками сепаратистських угруповань “ДНР” і “ЛНР”.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час брифінгу в четвер, 30 квітня, за підсумками відеоконференції глав МЗС “нормандської четвірки” (України, Росії, Німеччини та Франції ).

“Україна готова говорити з українцями, які живуть на окупованих територіях. Ми прагнемо до цього діалогу. Але ми не повинні говорити з тими незаконними формуваннями, які не уповноважені належним чином представляти інтереси українців з окупації, а також внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути зону бойових дій”, – цитує Кулебу видання “Новости Донбасса”.

Зазначається, що міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров під час переговорів у “нормандському форматі” намагався звести ситуацію до прямого діалогу між Україною та бойовиками так званих “Л/ДНР”.

“Певна частина розмови була присвячена спробам російського колеги завести інтерпретацію реальності в прямий діалог з умовним Донецьком та Луганськом”, – цитує Кулебу “Європейська правда”.

Він додав, що позиція України залишається незмінною, і її підтримують партнери з Франції та Німеччини: є Тристороння контактна група, в якій присутні Росія як держава агресор, Україна, що захищається від агресії, та ОБСЄ як посередник. ТКГ залишається ключовим механізмом для пошуку взаємоприйнятних рішень для припинення війни і деокупації.

“Я наголосив, що ми готові до діалогу по значущих питаннях, але не перетинатимемо наші “червоні лінії”, – сказав Кулеба.

ДОПОВНЕНО. Глава МЗС Німеччини Гайко Маас за підсумками відеоконференції Н4 оприлюднив заяву, в якій міститься повідомлення про те, що чотири міністри закордонних справ обговорювали виконання рішень, прийнятих на останньому саміті у нормандському форматі в Парижі, щоб досягти конкретного прогресу для людей на Донбасі.

“Нам потрібно тривале, справжнє й перевірене припинення вогню. Тільки коли зброя мовчить, ми маємо можливість зосередити свою енергію на поточних викликах”, – зазначив Маас.

У заяві з Берліна нагадали, що з початку спалаху коронавірусної кризи КПВВ поблизу контактної лінії на Донбасі були закриті для цивільного населення.

“Це розриває сім’ї і різко обмежує життєзабезпечення готівкою, харчами та ліками. Міністри закордонних справ обговорили, як можна створювати подальші переходи, та як гуманітарні установи, такі як Червоний Хрест та відповідні агенції ООН, можуть отримати безперешкодний доступ до окупованих територій”, – повідомив глава МЗС ФРН.

Гайко Маас зауважив, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ відіграє ключову роль у нагляді за дотриманням режиму припинення вогню, однак роботу СММ обмежують бойовики ОРДЛО.

Відмова сепаратистів у доступі також значно ускладнює роботу місії. Важливо, щоб місія могла відновити свою роботу і також повинна мати можливість повноцінно працювати в сепаратистських районах. Охорона здоров’я в умовах пандемії не повинна використовуватися як аргумент для того, щоб заважати роботі ОБСЄ”, – зазначив Маас.

Німецький міністр наголосив, що потрібна чітка прихильність з боку Росії та України, роль яких полягає у виконанні Мінських домовленостей.

“На наш погляд, частиною цього має бути те, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ може виконувати свою роботу на всій території України – без обмежень та перешкод. Угоди не можуть бути реалізовані без об’єктивної оцінки спеціальної місії спостереження. Взаємна недовіра занадто велика для цього. Росія також це знає, і вона повинна впливати на сепаратистів”, – відзначив глава німецької дипломатії.

Нова зустріч лідерів держав у нормандському форматі поки не планується, адже наразі не виконані домовленості, досягнуті на їхньому саміті в Парижі 9 грудня 2019 року.

Читайте також:
Громрада при МЗС пропонує альтернативну “консультативну раду” щодо Донбасу

“Нормандський саміт” може не відбутися навесні, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна