СБУ: Україна вперше під час обміну забрала більше полонених, ніж віддала. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

20 українців повернулися з полону в ОРДЛО, натомість на окуповані території виїхали 14 громадян.

У Службі безпеки України наголошують: вперше обмін відбувся за формулою, коли Україна повернула більше осіб, ніж передала.

“Обмін між Україною та ОРДЛО було здійснено сьогодні на пункті пропуску “Майорське” на Донеччині та у районі міста Щастя на Луганщині. Дев’ятеро українців тривалий час утримувалися бойовиками на окупованих територіях Донецької області, а 11 – Луганської. Серед них – двоє українських військових”, – інформують у пресцентрі української спецслужби.

Обмін 16 квітня. Фото: пресцентр СБУ

У СБУ нагадали, що обмін 16 квітня – вже третій обмін за сім місяців.

“Процес підготовки до обміну завжди складний, але найголовніше, що 20 наших співвітчизників зустрінуть Великдень вільними. Повернення наших громадян та територій – пріоритетний напрям, робота в якому іде постійно, незважаючи на жодні економічні та політичні обставини чи навіть пандемію коронавірусу. Ми робимо все можливе, аби повернути всіх, хто, на превеликий жаль, ще залишається у полоні”, – цитує Івана Баканова його пресслужба.

Обмін 16 квітня. Фото: пресцентр СБУ

У СБ підкреслили, що після повернення українці мають обов’язково пройти процедури обсервації та перевірки. Соціальні служби з питань адаптації і реабілітації будуть також поруч.

Обмін 16 квітня. Фото: пресцентр СБУ

“Слід відзначити, що вперше обмін відбувся за формулою, коли Україна повернула більше осіб, ніж передала. Проте найважливіша перемога ще попереду”, – підкреслили в СБУ.

Обмін 16 квітня. Фото: пресцентр СБУ

Натомість президент України Володимир Зеленський зазначив, що українська сторона наполягала на тому, щоб “провести звільнення якнайшвидше”, не чекаючи завершення карантинних заходів у зв’язку з поширенням коронавірусу.

Обмін 16 квітня. Фото: пресцентр СБУ

“Ми можемо чекати закінчення карантину й потім робити більший обмін, але наша сторона тиснула, що не треба нічого чекати. Нам підтвердили 20 людей – давайте повертати 20 людей. Якщо завтра буде ще дві людини – будемо дві людини повертати, післязавтра буде 100 – повертатимемо 100”, – цитує Зеленського пресслужба Банкової.

Обмін 16 квітня. Фото: пресцентр СБУ

В ОП додали, що тривають переговори про звільнення тих, кого утримують на території окупованого Криму та в Росії.

Обмін 16 квітня. Фото: пресцентр СБУ

Читайте також:
Не “всіх на всіх”: бойовики віддали Україні 20 полонених, серед них 2 – військові. СПИСОК

Як повідомляла “Новинарня“, перший у 2020 році обмін полоненими на Донбасі почався вранці 16 квітня та проходив на КПВВ “Майорськ” під Горлівкою (з “ДНР”) і на мості під Щастям (з “ЛНР”).

При цьому дотримувалися карантинні заходи: всі учасники обміну були в захисних масках, їх закликали дотримуватися необхідної соціальної дистанції.

У результаті обміну на підконтрольну Україні територію повернулися 20 громадян, Україна передала бойовикам “ДНР/ЛНР” загалом 14 осіб. Зокрема, сторона ОРДО отримала 10 своїх прибічників, ОРЛО – 4.

Попередній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Читайте також:
“У мене лише позитивні емоції”: Зеленський прокоментував процес обміну на Донбасі

Денисова: Усі звільнені з полону бойовиків українці пройдуть обсервацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна