Добкін заявляє, що це він ініціював справу проти Порошенка за отримання томосу ПЦУ

 

Колишній народний депутат від “Опозиційного блоку” Михайло Добкін заявив, що став ініціатором нової справи проти п’ятого президента Петра Порошенка.

Про це він повідомив у четвер, 18 червня, в своєму телеграм-каналі.

“Відсиди за Томос, Петя”, – написав Добкін, додавши в допис свою заяву в ДБР.

“Так, маніпулюючи прагненнями православної спільноти України до об’єднання, Порошенко використовував церковні організації і релігійне протистояння для досягнення перемоги на виборах 2019 року. Такі злочинні дії Порошенка викликали загострення релігійного (міжконфесійного) протистояння і ворожнечі в державі”, – йдеться в заяві.

“Тема об’єднання православних конфесій України та доцільності створення помісної церкви перестала бути внутрішньою справою церкви. Відбулося активне політичне втручання і адміністративний тиск на віруючих Української православної церкви Московського і Київського патріархатів з метою змусити їх прийняти проект створення ЄПЦ саме в тому форматі, який вважали правильним Порошенко П.О. і в той час президентські політичні кола”, – написав Добкін у своїй заяві.

За його словами, дії Порошенка “становлять небезпеку для соціального миру і політичної стабільності в Україні та містять ознаки кримінальних діянь, передбачених статтями Кримінального кодексу України:

  • 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • 364 (зловживання владою або службовим становищем).

Як інформувала “Новинарня“, 18 червня експрезидент Петро Порошенко під Печерським райсудом заявив, що щодо нього відкрито ще одне кримінальне провадження — щодо розпалювання релігійної ворожнечі через отримання Україною томосу.

Згодом у ДБР підтвердили існування такого провадження.

Як писала “Новинарня“, 5 січня 2019 року у Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію. При цьому був присутній президент Петро Порошенко, який виступав “драйвером” процесу визнання канонічної ПЦУ.

На свято Різдва Христового в Софії Київській відбулося святкове богослужіння, де було перше продемонстровано томос.
Надалі почався процес переходу парафій РПЦ до ПЦУ, який загальмувався з перебігом виборів президента України. Надалі до ПЦУ перейшли більше 600 парафій.

Канонічну ПЦУ-УПЦ вже визнали, крім Константинополя, Елладська та Александрійська церкви.

Створення ПЦУ стало можливим, коли 29 листопада 2018 року синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проєкт статуту цієї церкви. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві.
Собор у Софії Київській відбувся 15 грудня 2018 року. Главою церкви обрали митрополита Бориспільського і Білоцерківського Епіфанія. Інтронізація митрополита Київського Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року, також за присутності президента Порошенка.

Читайте також:
Суд визнав законним прохання Порошенка до Константинополя про томос

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна