Зеленський переговорив із Меркель: канцлер підтримала переформатування ТКГ

 

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.
Серед іншого, канцлер Німеччини підтримала переформатування Тристоронньої контактної групи.

Про це надвечір у середу, 5 червня, поінформувала пресслужба Банкової.

“Під час бесіди лідери двох держав обговорили питання відновлення миру на Донбасі та, зокрема, підсумки робочого візиту української делегації до Німеччини 2 червня. Співрозмовники відзначили високий рівень взаєморозуміння української та німецької сторін щодо ключових підходів до мирного врегулювання, наголосивши на безальтернативності дипломатичного шляху”, – йдеться в повідомленні пресслужби ОПУ.

Як зазначається в повідомленні, з українського боку підтверджено налаштованість на максимальну координацію зусиль з партнерами у питаннях мирного врегулювання на Донбасі – Німеччиною та Францією.

“Канцлер Ангела Меркель заявила про підтримку змін у роботі Тристоронньої контактної групи, ініційованих Україною”, – підкреслили в ОПУ.

Співрозмовники зробили окремий акцент на необхідності послідовного та неухильного виконання причетними сторонами всіх домовленостей, досягнутих під час Паризького саміту.

Було обговорено також низку питань українсько-німецького двостороннього порядку денного, зокрема співпрацю країн у сфері протидії пандемії COVID-19 та фінансово-економічних відносин.

Як відомо, 5 травня президент України Володимир Зеленський затвердив склад делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях.
Тепер другою людиною в делегації є віцепрем’єр Олексій Резніков (який також був у складі делегації), у всіх групах наразі працюють українські представники на рівні заступників міністрів і керівників профільних комітетів ВР.

Раніше, 11 березня учасники ТКГ в Мінську підписали домовленості про створення “консультативної ради” – органу, який фіксує суб’єктність ОРДЛО, а Росія перебуває лише в статусі гаранта-спостерігача, на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.
Ця ініціатива зустріла різкий спротив громадського суспільства та опозиції в Україні. Проти “консультативної ради” виступила також значна частина депутатів фракції “Слуга народу”.
На початку квітня російське МЗС заявило про зрив створення “консультативної ради з ОРДЛО”.

Читайте також:
Ідея “консультативної ради” для Донбасу вже неактуальна, – Резніков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна