Із вогнем, “бобіком” і самоспаленням: як під Радою вимагали відставки Авакова. НАШ РЕПОРТАЖ

 

автор: Олена Максименко
фото автора

Сотні людей зібралося біля Верховної Ради 5 червня, щоб вимагати відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який очолює МВС уже понад шість років. Саме цього дня Аваков звітував “під куполом” про роботу поліцейського відомства.

Напередодні звіту “оновлена” поліція знову “відзначилася”: у кагарлицькому відділку опери зґвалтували жінку-свідка та побили чоловіка, у Броварах поліцейські потурали масовій стрілянині та розбіркам тітушок, в Івано-Франківську – знущалися над затриманими підлітками. І це лише за останні дні.

Тож акції під гаслом “Авакова – у відставку!” синхронно пройшли в багатьох містах України. “Новинарня” побувала на столичному протесті, який був особливим: масовим, креативним, та навіть із невдалим самоспаленням.

Мітинг із представництвом у Раді

Дощ, карантин і робочий день не стали на заваді акції, які зібрала більш як пів тисячі учасників. Люди збиралися на площі перед Верховною Радою з 9-ї ранку.

За рівнем креативу це зібрання нагадувало фестиваль плакатів і вуличного гепенінгу. Дехто писав гасла просто на масках. Дехто виводив на оголеній спині “Я вбила Шеремета”. Хтось носив на патику голову чортика. Один із протестувальників тримав картонку з чорноволівською фразою радянських часів: “Всі, хто проти диктатури – встаньте!”

Серед тих, хто прийшов, були учасники акції “Весна на граніті” зі своєю символікою та ЛГБТ-активісти. Були партії “Демократична сокира”, “Сила людей”, “Правий сектор”, також з’явилася символіка “Свободи”.

Ветерани, добровольці, волонтери, підприємці, громадські активісти, політики – список облич був розширеним як для заходів подібного формату.

Звуковий супровід забезпечувала машина “Автомайдану”, теж постійний учасник подібних акцій.

“Скільки «убивць Шеремета» зібралося на одній площі!” – жартував хтось у натовпі.

Таксисти, що проїжджали повз вулицею Грушевського, кричали у відкриті вікна: “Аваков – чорт!”, автівки сигналили.

Протестувальники палили фаєри різних кольорів під те саме скандування:

Крізь мокрий від дощу натовп курсувала продавчиня кави і чаю із товаром на візку, привертаючи до себе увагу велосипедним дзвінком.

“У мене особисто немає вже питань до міністра Авакова, – заявила на площі Інна Совсун, депутатка з партії “Голос”. – Єдине, що я зараз хочу почути там у залі – це слова про те, що він готовий сам піти у відставку. І перед тим вибачився за невинні смерті, за непокарані вбивства, за зґвалтування у відділках поліції. Ми з колегами зараз заходимо в залу, ми будемо продовжувати вимагати відставки міністра Авакова. Ми будемо боротися до кінця, і я знаю, що ви будете боротися до кінця, і я знаю, що ми не зупинимося, допоки не буде зупинений поліцейській бєспрєдєл”.

Інна Совсун на мітингу

Совсун висловила переконання: цей міністр не змінить картину поліцейської злочинності, і спільними зусиллями вдасться добитися його відставки. Для цього вони збирають підписи під постановою про відставку глави МВС.

Її колега, голова партії “Голос” Кіра Рудик зазначила, що сьогоднішня акція “унікальна” тим, що в людей, які вийшли на вулиці, є представництво у Верховній Раді.

“Ми всі бачимо, що так, як зараз у нашій державі, бути не повинно, – заявила Рудик. – Я бачу, хто сьогодні прийшов. Це прості гарні люди, які розуміють, що поліцейські втручаються в їхнє життя не тоді, коли вони потребують. Це люди, які не хочуть, щоб їх “пакували” невідомо чому. Це люди, які не хочуть, щоб їх ґвалтували у відділках. Це люди, які не розуміють, що казати своїм дітям, коли вони бачать поліцейського – що це людина, до якої можна звернутися за допомогою, чи це людина, від якої потрібно тікати?”

Кіра Рудик на мітингу

Кіра Рудик (ліворуч від групи з плакатами, в чорній куртці) на тлі мітингового “екшену”

“Нас часто питають: а хто буде замість Авакова. А яка різниця, якщо зараз ця система є безкарною? Кожна наступна людина, яка прийде, має знати, що на площі перед Верховною Радою є народ, який може зняти кожного наступного міністра, якщо він зарветься, якщо він буде “вічним”, якщо він буде думати, що безкарний”, – сказала також лідерка “Голосу”, який у Раді провадить кампанію за відставку Авакова.

“Здобутки” Авакова

Вихід до мікрофону активіста і блогера Сергія Стерненка присутні зустріли бурхливими оплесками. На минулій подібній акції люди масштабним виходом на вулицю вберегли Сергія від вручення підозри у кримінальному злочині.

Сергій Стерненко на акції під ВР

“Я думаю, що є мало громадян України, яким треба пояснювати, що саме не так із Аваковим. Це питання на кшталт “що не так із Шарієм”, і різниця не така вже й велика, – говорить Стерненко. – Але я вважаю, що нам варто згадати “здобутки” Арсена Авакова.

“Здобутки” Авакова – це тотальна корупція в Міністерстві внутрішніх справ і в Національній поліції. Це вбивство Сашка Білого, за яке сьогодні досі ніхто не покараний. Це більше ніж 52 напади на громадських активістів, і це тільки “список Катерини Гандзюк“, а зараз цих людей набагато більше, і до більшості з цих нападів прямо причетні працівники поліції. Це закатований чоловік у Кривому Озері, якого вбили поліцейські, які не несуть за це жодної відповідальності. Це вбитий Микола Бичко з селища Есхар на Харківщині, якого вбили, а поліцейські закрили справу, тому що вважають, що це самогубство. “Здобутки» Авакова – це Кагарлик, це “розборки” в Білій Церкві.

“Здобутки” Авакова – це непокаране зло. І ми не будемо терпіти це зло! Тому важливо виходити на ці протести, тому важливо казати, що ми не будемо миритися зі свавіллям”, – сказав Сергій Стерненко.

“Здобутків” міністра Авакова на мітингу перелічували багато. “Справа рюкзаків“, забудова Протасового Яру, розслідування вбивства “Сармата“… Активісти заявляють, що за останні шість років поліція, за винятком патрульної, не змінилася. Це зокрема наслідок проваленої атестації працівників системи МВС.

“Тільки по справі Гандзюк можна писати енциклопедію того, наскільки наша поліція неефективна, непотрібна, більше того, вона бере участь у злочинах, які проти громадян вчиняються, – заявила Марина Хромих, представниця ініціативи “Хто замовив Катерину Гандзюк” і подруга вбитої громадської діячки. – Він самого початку, як тільки на Катю вилили літр кислоти, поліція кваліфікувала цей злочин як “хуліганство”. В їхньому розумінні, спроба вбити таким жорстоким методом людину – це “хуліганство”! Вони не спромоглися зробити нічого з того, що мала би робити поліція в перші години після злочину. Не опитували свідків, не проводили експертизу кислоти, якою облили Катю, не робили фоторобот нападника. Це все робили друзі Каті. Перших три місяці, поки справа була в поліції, вони займалися відвертим саботажем розслідування. Завдяки нашому з вами тиску вони затримали людину, але намагалися нам “впарити” цього “стрілочника“, замість того, хто дійсно причетний до нападу на Катю. Притому що ця людина (Новіков – “Н”) у день нападу на Катю перебувала за 100 кілометрів від Херсона. Цією відвертою брехнею вони намагалися показати свою роботу, якої не було. А далі ми чули купу лайна, яке “зливні бачки” МВС виливали і на Катю, і на нашу ініціативу, і роблять це по сьогодні”.

Вистава замість розслідування у “справі Шеремета”

В акції “Авакова у відставку” взяла участь фігуранстка “справи Шеремета”військова Яна Дугарь та адвокати підозрюваних. Один із них, Леонід Маслов, заявив, що знає Арсена Авакова особисто, і закликав не демонізувати його.

“Я знаю його як харків’янин, знаю його по всіх його аферах у Харкові.

Не треба його так демонізувати – він просто недолугий, нездатний ні на які позитивні зміни.

Це людина 90-х, не дуже освічена, і живе в радянському минулому, у своєму маєтку в Італії. Вона не лише не вивчила української мови за 15 років державної служби, а не вивчила, що таке демократія, що таке права людини, і як треба насправді робити реформи. Це людина, для якої прикладом є радянські комуністи і партійні функціонери”, – сказав Маслов.

Маслов нагадав, що 5 червня мало відбутися судове засідання в Апеляційному суді щодо Андрія Антоненка “Ріффмастера”, підозрюваного у “справі Шеремета”. Але воно вже традиційно перенесене, тому що не прийшли матеріали справи з Печерського райсуду.

“Зараз розслідування закінчене, розкриті матеріали справи, в них нема жодного доказу винуватості цих трьох підозрюваних, – прокоментував Маслов. – Наша поліція і міністр замість розслідування влаштувала виставу. Справжніх виконавців убивства Павла Шеремета не знайдено, і ніхто не шукає. Суцільна брехня, пригнічення і порушення прав людини”.

“Один лише приклад: на слідчому експерименті Юлю Кузьменко водили на ланцюжку. Навіть з маніяками-педофілами так на слідчих експериментах не поводилися! Наслідок цього слідчого експерименту: у зв’язку з тим, що її водили на ланцюжку, неможливо нічого визначити та ідентифікувати, оскільки на ній був ланцюг! Людину ув’язнюють у кайданки для того, щоб проводити над нею експерименти, а експерименти не проводять тому, що вона ув’язнена в кайданки! Так повністю працює наша система”, – обурюється адвокат.

“Бобік” як символ

За висновком Сергія Стерненка, сьогодні поліція в Україні сприймається так само, як сприймалася в 2013 році – останній рік правління Януковича.

Між тим, дехто з активістів порівняв нову поліцію з її колегами 1990-х років – і саме до цього образу апелював “пам’ятник” поліцейській реформі, який відкрили після промов.

Його привіз позашляховик на причепі-тралі. Під чорним полотном, яке зняли, виявився міліцейський “уазик”, більш відомий як “бобік”.

“Оце наша реформа! – заявив речник дійства. – Оце старий пердячий “бобік”! На якому їздили “мусора” в 90-ті, на якому вони били нас, підкидали “траву” в кишені, виселяли з квартир, убивали, закопували, чинили безліч злочинів. І людина, яка очолює цю вертикаль, несе за це персональну відповідальність!”

Активісти запалили фаєра під стару пісню гурту “Бумбокс” “Хто наклав у “бобік”. Власне, саме міліцейське авто при цьому перекинули.

Перед тим його розмалювали, хто як міг, і також “занурили” дим фаєрів та димових шашок.

Друге самоспалення Ляшенка

Неочікуваним поворотом на мітингу стала спроба самоспалення підприємця Андрія Ляшенка з Херсонщини, який таким чином протестував проти поліцейської сваволі.

Спершу родина Ляшенків із Нової Каховки поділилася з журналістами своєю історією.

Родина Ляшенків

“Нас пограбувала херсонська мафія, – заявив Ляшенко. – “Мусора”, прокурори і судді. Я збудував у 1995 році магазин, вартість якого зараз більше 10 мільйонів гривень. У 2005 році “мусора” обікрали цю будівлю, виганяли нас із дому. І в 2005 році я підпалив себе біля парламенту, після чого “мусора” змушені були повернути нашу нерухомість. В минулому році в березні “мусора” знову напали на нашу будівлю без будь-яких правових підстав – я як адвокат говорю про це. Напали, вигнали нас, погрожуючи життю і здоров’ю, вкрали все майно, яке ми набували протягом всього життя, і ми цілий рік уже стоїмо біля [офісу] президента України. Ми двічі його особисто бачили, розказали йому цю історію, надали всі судові рішення, які підтверджують…”

На тлі згадувань про більш резонансні справи історія цієї родини не викликала особливого відгуку. Після цього Андрій Ляшенко-старший скинув куртку, підійшов до паркану, облив себе бензином і підпалив.

Він оголосив: “Акт самоспалення – вдруге!”

Вогонь операттивно загасили, медики обробили тіло чоловіка від опіків.

Постраждалих взялися розпитувати більш детально. Однак Максим, Андрій та Євгенія Ляшенки говорили надзвичайно емоційно, жінка плакала, і повну картину подій відтворити було непросто.

За їх словами, у вкраденому магазині тепер нібито шиють рюкзаки Авакова, а саму родину вигнали з дому, в чому вони були на той момент.

“Ми жили на підлозі в спортзалі вісім місяців, а зараз зняли маленьку кімнатку… Нам ніхто нічого не каже! Вісім місяців ми добивалися, щоб відкрили кримінальну справу – звернулися до всіх правоохоронних органів… Зараз справи і передали в ДБР… Ми вже не можемо! Ми куди не потнемося – всюди стіна! Ми на коліна ставали перед офісом президента!..”

Перша допомога Андрієві Ляшенку після підпалу

Одним із перших гасити Ляшенка кинувся Максим Кривцов, ветеран-доброволець із позивним “Далі”, кулеметник ДУК. За його словами, поліція не зреагувала одразу.

“Я врятував людину, яка намагалася себе спалити, облилася бензином, – розповів Далі. – Я кажу поліції діалогу: “Він зараз буде себе палити!” Вже підготував кофту, щоб на нього накинути і загасити”.

“Я тут, тому що Аваков має піти у відставку. Тому що це не той міністр, який має бути на цій відповідальній посаді. Тому що владу і вплив і авторитет потрібно здобувати змінами та реформами, а не страхом і терором. Тому що всі ці справи, які зараз обговорюють – зґвалтування, вбивство хлопчика, вчиняли неатестовані або незаконно переатестовані поліцейські. І, наприклад, убивці Кирила Тлявова вже вдома, а не-вбивці Шеремета – півроку в СІЗО!” – заявив Кривцов.

Фотогалерея:

Авакова у відставку - акція під Радою 5.06 (2) Авакова у відставку - акція під Радою 5.06 (3) Авакова у відставку - акція під Радою 5.06 (9) Авакова у відставку - акція під Радою 5.06 (5) Авакова у відставку - акція під Радою 5.06 (10) Авакова у відставку - акція під Радою 5.06 (16) Авакова у відставку - акція під Радою 5.06 (20) Авакова у відставку - акція під Радою 5.06 (26) Авакова у відставку - акція під Радою 5.06 поліція
<
>

Емоційне піднесення і ентузіазм, що панували на акції, розвіюються, коли відходиш на сто метрів від місця події.

“Там намагалися спалити міліцейську машину, поліція не дала!” – трактування подій на мітингу від сторонніх людей (насправді жодних машин поліції не палили).

“Там знову бардак під Радою!” – невдоволені коментарі чутно від відвідувачів кав’ярні на Інститутській.

І від цього приходить прикре розуміння, що навіть якщо спалити себе на площі, значна частина суспільства нічого не зрозуміє, окрім того, що “там знову бардак”.

Власне, звіт Арсена Авакова в парламенті, який відбувався під час мітингу, теж закінчився нічим.

Міністр демонстративно відмовився вибачатися за злочини поліції у справі Кирила Тлявова та за зґвалтування в Кагарлику, до чого його закликала в залі ВР Інна Совсун.

“Я не буду робити те, що ви хочете. Я буду робити те, що повинен”, – сказав глава МВС. Аваков переконував, що поліція – це зріз українського суспільства, тому там є і негідники, і герої. Щодо перших, то, мовляв, Департамент внутрішньої безпеки за останні півтора року ініціював понад тисячу кримінальних проваджень, звільнено з НП 178 співробітників.

“Переважна більшість поліцейських – гідні люди, вірні присязі”, – заявив також Аваков. І похвалився, що Кагарлик – не Врадіївка: на відміну від 2013 року, зґвалтування у відділку поліції тепер поліція не приховувала.

Жодних рішень щодо звіту міністра внутрішніх справ Верховна Рада не ухвалювала.

Проєкт постанови про відставку Авакова, ініційований “Голосом”, достатньо “підсвітив” проблему “чорта” на чолі МВС. Але кількість підписів під проєктом показує, що в парламенті бракуватиме голосів за звільнення міністра. Зокрема, ініціативу “Голосу” не підтримує “Європейська солідарність”, яка вбачає в цій ініціативі комбінацію, спрямовану проти неї, та хоче натомість відставляти весь уряд.

Читайте також:
Постанову “Голосу” про відставку Авакова відправили на реєстрацію

У провалі реформи поліції Геращенко звинуватив її ексочільницю Деканоідзе

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна