Керівник вінницької поліції Іщенко розповів, що робив у Одесі 2 травня 2014-го

 

Новопризначений керівник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Іван Іщенко заявив, що його поведінку під час подій 2 травня 2014 року в Одесі ретельно перевірили в Генеральній прокуратурі України.

Про це він заявив у вівторок, 2 червня, на своїй першій пресконференції після призначення на посаду, повідомляє місцеве видання Vежа.

“Кожен мій крок, кожне моє слово, все, що я тоді сказав чи зробив – все було перевірено прокуратурою”, – сказав Іщенко під час спілкування з журналістами.

За його словами, він затримав більше 150 прихильників “руского міра” під час подій 2 травня 2014-го в Одесі.

“Тоді була справжня війна за місто, був хаос. Хтось зробив цей стоп-кадр. Я тоді був звичайним міліціонером, який не приймав рішень. Є багато свідків, як ми відстоювали тоді державу, наше українське місто Одесу. Всі бачили, що я робив, як я особисто затримував так званих проросійських бойовиків, їх було дуже багато. Коли вже не залишилося керівництва міліції (в Одесі – ред.), я сам приймав рішення і було затримано понад 150 так званих прихильників руского міра. Вони були поміщенні в ІТТ, подальшу їхню долю я не знаю, я не проводив слідство”, – пригадує Іщенко.

Новоспечений очільник обласної поліції прокоментував також фото, яке поширювали у соцмережах та ЗМІ напередодні та після призначення Іщенка. На ньому він під час подій 2 травня 2014 року в Одесі перебував на одному боці з антиукраїнськими заколотниками.

“Це було хаотичне фото. Тоді була маленька – або велика – війна, всі кудись бігли і, можливо, був якийсь такий кадр. І після цього боротьба за українське місто Одесу тривала. Якщо хтось вивчав історію 14-16 року, то знає, що постійно наше місто (Одеса – ред.) розкачувалося сепаратистами. І всі, хто був в центрі тих подій, бачили, що я виконував функції із захисту державності. І дуже багато для цього зробив, щоб Одеса залишилася українською”, – резюмував керівник вінницької поліції.

Як інформувала “Новинарня“, 1 червня Головне управління Національної поліції у Вінницькій області очолив Іван Іщенко, який до цього був заступником начальника ГУ НП в Одеській області.

Напередодні громадський діяч, волонтер Роман Балан (Сініцин), який свого часу очолював одну з атестаційних комісій МВС, написав, що Іщенко відомий тим, що під час подій 2 травня 2014 року в Одесі перебував на одному боці з антиукраїнськими заколотниками.

“2 травня 2014 року в Одесі Іщенко з Фучеджи (колишній заступник начальника ГУ МВС, втік з України – “Н”) та іншими мусорами стояли на одному боці з проросійськими та російськими найманцями, які з автоматичної зброї розстрілювали протестувальників. Допомагали та координували сепарів”, – написав Сініцин у фейсбуці.

Він також поширив скріншот із відео, на якому Іван Іщенко 2 травня зафіксований поруч із заколотниками, що стріляють з-за спин поліції в бік українських активістів.

Як відомо, Іван Іщенко у 2005 році закінчив Одеський державний університет внутрішніх справ. У 2011-2013 роках очолював на Одещині Тарутинське відділення міліції, потім проходив стажування в облуправлінні ВС. Після цього деякий час очолював Овідіопольський райвідділ, обіймав посаду начальника управління громадської безпеки обласного УВС.

У лютому 2019 року полковник поліції Іщенко захистив в Харківському національному університеті внутрішніх справ дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук (“Адміністративно-правові засади здійснення підрозділами Національної поліції України ювенальної превенції”).

Одружений, виховує двох синів. Дружина – Крістіна Іщенко – працює в муніципальній інспекції з благоустрою.

Сім’я володіє зокрема земельною ділянкою площею 2 га в Тарутинському районі. Пересувається Іщенко на Audi Q3 2016 року, наданій йому у користування.

Читайте також:
Керівник вінницької поліції Педос, якого відсторонили з посади, став радником Клименка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна