Вибори в Білорусі: відбуваються масові затримання опозиційних активістів

 

У Білорусі в неділю, 31 травня, відбуваються масові затримання опозиційних активістів у ході збору підписів за висунення в президенти позасистемних кандидатів.

За даними білоруського правозахисного центру “Весна“, в Мінську були затримані три члени ініціативної групи з висунення Світлани Тихановської (дружини блогера Сергія Тихановського, ініціативну групу якого не зареєстрували), а також активісти незареєстрованої Білоруської соціал-демократичної партії “Народна громада” Валентин Троцький і Вероніка Міщенко.

Активістів затримують також у Гродно, Вітебську, Гомелі, Барановичах.

У Мінську невідомі люди затримали зокрема відомого опозиціонера Миколу Статкевича, який прямував до пікету біля Комаровського ринку, де проходить збір підписів за висунення кандидатів у президенти. Статкевич входить в ініціативну групу опозиціонера з Гомеля Володимира Непомнящих.

На відеоролику, опублікованому в телеграм-каналі NEXTA Live, за машиною, в якій перебували Статкевич і його дружина Марина Адамович, постійно слідував чорний мікроавтобус. Коли авто зі Статкевичем зупинилося на світлофорі, вбрані в цивільне переслідувачі під’їхали впритул, вийшли, відкрили передні двері і забрали в Адамович ключі від машини. Потім відео обірвалося.

Станом на 18:30 “Весна” інформує про 22 затриманих осіб та називає їхні прізвища.

Як відомо, чергові вибори президента Республіки Білорусь заплановані на 9 серпня 2020 року. Основним кандидатом є чинний глава держави Олександр Лукашенко, який здобував перемогу на виборах 1994, 2001, 2006, 2010 і 2015 років.

Для реєстрації кандидата в президенти РБ ініціативним групам із 21 травня до 19 червня слід зібрати на його підтримку як мінімум 100 тис. підписів. 25 травня Олександр Лукашенко заявив, що за нього було зібрано понад 200 тис. підписів.

Читайте також:
Лукашенко вшосте балотуватиметься у президенти Білорусі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна