Резніков запропонував депутатам долучилися до роботи у ТКГ

 

Віцепрем’єр-міністр України, перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі Олексій Резніков пропонує народним депутатам із опозиційних фракцій присутність на засіданнях ТКГ, щоби вони  краще розуміли процес переговорів.

Про це урядовець заявив у понеділок, 18 травня, у інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

“Ухвалено рішення, сформовано делегацію. І в нас одразу, не дочекавшись, не обговоривши прізвища, просто тому, що є спроба дати новий шанс, новий імпульс, – уже говорять, що “погано”. Складнішого становища немає, коли всередині країни не довіряють своїм парламентерам, (…) якби це були об’єктивні претензії. А так – ми не довіряємо просто самому факту, і вже починаємо це оспорювати. Та сторона цим користується і говорить: “А, так у них там безлад усередині, ці парламентери не мають громадської легітимності”, – сказав Резніков.

Він зазначив, що при формуванні оновленого складу делегації України в ТКГ указом президента Володимира Зеленського було делеговано право главі делегації та його першому заступникові залучати до участі в делегації робочих груп ТКГ депутатів Верховної Ради, експертів та інших осіб.

“І в нас обговорювалося, що ми залучатимемо депутатів усіх фракцій. І я запрошую публічно представників тієї ж фракції “Голос”, яка активно висловлюється стосовно Мінського процесу. Звісно, з дотриманням конфіденційності, певних правил переговорної поведінки”, – зазначив він.

На його думку, депутати після, наприклад, обговорення списків заявлених осіб на проведення взаємного звільнення можуть зустрітися і поговорити з дружинами та матерями тих, хто перебуває у в’язницях Донецька або Луганська.

“Потім зустріч у групі з питань безпеки, про кількість загиблих, обстріли. І я хочу потім подивитися, ось вони готові перекреслити й не дати цього шансу та взяти на себе відповідальність, дивлячись в очі дружинам, матерям або нашим військовим, які сидять в окопі. Й публічно розкажуть про це суспільству”, – додав він.

Резніков пропонує також усім тим, хто придумав щось краще для припинення війни на Донбасі, дати почитати цей план. “Тільки реальний план”, – наголосив він.

Нагадаємо, 5 травня президент України Володимир Зеленський затвердив склад делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях.

Раніше, 11 березня учасники ТКГ в Мінську підписали домовленості про створення “консультативної ради” – органу, який фіксує суб’єктність ОРДЛО, а Росія перебуває лише в статусі гаранта-спостерігача, на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.
Ця ініціатива зустріла різкий спротив громадського суспільства та опозиції в Україні. Проти “консультативної ради” виступила також значна частина депутатів фракції “Слуга народу”.
На початку квітня російське МЗС заявило про зрив створення “консультативної ради з ОРДЛО”.

30 квітня міністри закордонних справ нормандської четвірки – України, Німеччини, Франції та Росії – домовилися визначити нову дату повного припинення вогню на Донбасі.

Читайте також:
Спостерігач від Луганська в ТКГ Дейнего має громадянство Росії, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна